Ministar Lorencin označio start biciklističke utrke Tour of Croatia

Slika /arhiva/P-FAH-H4221209.jpg

Ministar turizma RH Darko Lorencin danas je u Makarskoj označio start biciklističke utrke Tour of Croatia u kojoj sudjeluje 149 biciklista iz 19 ekipa koji će u pet etapa proći trasom što vodi duž Dalmacije, Kvarnera, Istre i unutrašnjosti Hrvatske do Zagreba, ukupno dugom 920 kilometara. Utrku svakodnevno prati HRT te više stranih televizija, poput Eurosporta, koji se emitira u više od 54 zemlje u kojima će kroz izravni prijenos utrku dnevno pratiti više od 15 milijuna gledatelja, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH, uz sponzorstvo Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i HTZ-a. Riječ je o međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci koja se prvi put održava u Hrvatskoj, koju je Međunarodna biciklistička federacija klasificirala u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah ispod najpoznatijih biciklističkih i grand tour utrka, poput Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España. Nakon starta utrke Tour of Croatia, ministar Lorencin sastao se s makarskim gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, direktorom Hotela Makarska Bepom Srzićem te direktorima turističkih zajednica s Makarske rivijere.

Ministar turizma RH Darko Lorencin danas je u Makarskoj označio start biciklističke utrke Tour of Croatia u kojoj sudjeluje 149 biciklista iz 19 ekipa koji će u pet etapa proći trasom što vodi duž Dalmacije, Kvarnera, Istre i unutrašnjosti Hrvatske do Zagreba, ukupno dugom 920 kilometara. Utrku svakodnevno prati HRT te više stranih televizija, poput Eurosporta, koji se emitira u više od 54 zemlje u kojima će kroz izravni prijenos utrku dnevno pratiti više od 15 milijuna gledatelja, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH, uz sponzorstvo Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i HTZ-a. Riječ je o međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci koja se prvi put održava u Hrvatskoj, koju je Međunarodna biciklistička federacija klasificirala u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah ispod najpoznatijih biciklističkih i grand tour utrka, poput Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España.

Nakon starta utrke Tour of Croatia, ministar Lorencin sastao se s makarskim gradonačelnikom Tonćijem Bilićem, direktorom Hotela Makarska Bepom Srzićem te direktorima turističkih zajednica s Makarske rivijere. 

I ove godine Makarska je ponovila kandidaturu za program Hrvatska 365, u kojem je sudjelovala i prošle godine u okviru destinacije Biokovo. Prvi rezultati bili su vidljivi već prošle posezone, a ove predsezone, odnosno u prva tri mjeseca 2015. Makarska bilježi porast u noćenjima od 16 posto. Grad Makarska prošle je godine na Fond za razvoj turizma prijavio dva projekta – izgradnju astro parka  te izgradnju žičare Makarska – Biokovo, o čemu su predstavnici Grada izvijestili ministra.

Predsezona je bolja nego lani, a program Hrvatska  365 počeo je davati rezultate te ćemo ga dalje dorađivati, dok ćemo novim zakonom o turističkim zajednicama poboljšati rad i komunikaciju svih sudionika u turističkom sektoru, istaknuo je ministar, dodavši kako očekuje rast turističkog prometa za dva do tri, a financijski učinak trebao bi biti bolji za tri do četiri posto.

Hrvatska je vodeća turistička zemlja na Mediteranu te sam izuzetno zadovoljan što i Makarska dobiva nove vezove, dok će Ministarstvo turizma pomoći i u uređenju biciklističkih staza, jer je to jedna od 10 ključnih stvari za razvoj makarskog turizma. Vjerujem stoga da će Makarska iskoristiti ovaj "povoljni vjetar" u pred i posezoni budući da i sljedeće godine idemo s biciklističkom utrkom Tour of Croatia čime želimo dodatno promovirati Hrvatsku u predsezonsko i posezonsko vrijeme, zaključio je ministar Lorencin.

Ministar Lorencin tijekom boravka u Makarskoj je obišao i aparthotel Miramare te se upoznao s dinamikom radova na lukobranu u gradskoj luci. Nakon obilaska turističkih potencijala grada Makarske, ministar je sudjelovao u proglašenju pobjednika prve etape Tour of Croatia u Splitu. Sutrašnja etapa počinje u Šibeniku, a završava u Zadru, dok se u petak vozi etapa od NP Plitvice do Učke. 

(Mint/Hina)



Pisane vijesti