Ministar Lorencin i zamjenik ministra Koraca posjetili Bledski strateški forum

Slika /arhiva/bsf_2015.JPG

Ministar turizma Darko Lorencin i zamjenik ministra dr. sc. Daglas Koraca danas borave u Sloveniji, na Bledu, gdje se održava Bledski strateški forum. Forum se ove godine održava od 31. kolovoza do 2. rujna, a svake godine okuplja političke i gospodarske čelnike iz Europe i regije te se najvećim dijelom bavi europskim odnosno globalnim promjenama. Ministar Lorencin danas se sastao slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom s kojim je razgovorao o nastavku dosadašnje suradnje. Ministar Lorencin istaknuo je tom prilikom kako Hrvatska i Slovenija imaju odličnu turističku suradnju, posebice u segmentu zajedničke promocije na dalekim tržištima, primjerice na tržištima Istočne Azije: „Turisti s dalekih tržišta često traže duža putovanja, koja uključuju dvije ili više zemalja te ih privlači raznolika ponuda, posebice kultura, baština i prirodne ljepote, a riječ je i o turistima koji putuju tijekom čitave godine.“

Ministar turizma Darko Lorencin i zamjenik ministra dr. sc. Daglas Koraca danas borave u Sloveniji, na Bledu, gdje se održava Bledski strateški forum. Forum se ove godine održava od 31. kolovoza do 2. rujna, a svake godine okuplja političke i gospodarske čelnike iz Europe i regije te se najvećim dijelom bavi europskim odnosno globalnim promjenama.

Ministar Lorencin danas se sastao slovenskim ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom s kojim je razgovorao o nastavku dosadašnje suradnje. Ministar Lorencin istaknuo je tom prilikom kako Hrvatska i Slovenija imaju odličnu turističku suradnju, posebice u segmentu zajedničke promocije na dalekim tržištima, primjerice na tržištima Istočne Azije: „Turisti s dalekih tržišta često traže duža putovanja, koja uključuju dvije ili više zemalja te ih privlači raznolika ponuda, posebice kultura, baština i prirodne ljepote, a riječ je i o turistima koji putuju tijekom čitave godine.“

Zamjenik ministra Daglas Koraca će sutra, 2. rujna sudjelovati na Drugom sastanku na visokoj razini 16 zemalja Središnje i Istočne Europe i Kine, gdje će se raspravljati o nastavku dosadašnje suradnje europskih zemalja i Kine na području turizma. Kao prioritet sastanka biti će istaknuta daljnja uspostava direktnih zračnih linija i turističkih ruta te razmjena iskustava u razvoju turizma.

Prvi sastanak na visokoj razini 16 zemalja Središnje i Istočne Europe i Kine o temi turizma održan je u svibnju 2014. godine u Budimpešti, a od tada je zabilježen porast gostiju iz Kine upravo na području zemalja Središnje i Istočne Europe. Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci 2015. godine posjetilo 46 tisuća gostiju iz Kine što predstavlja rast od gotovo 50 posto u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini.

Isto tako, zamjenik ministra će sutra prisustvovati sastanku Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) + 4 zemlje (Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Rumunjska).  Sastanak će se održati na poziv ministrice regionalnog razvoja Republike Češke Karle Šlechtove, koja predsjedava Višegradskom skupinom, kako bi se učvrstila suradnja u regiji, a jedna od tema razgovora biti će i turizam. Ostale teme o kojima će se razgovarati su razmjena iskustva na području turističkog menadžmenta i obrazovanja, razmjena podataka o turističkom prometu i potrošnji, razmjena iskustava iz prakse te primjera dobre prakse s kineskim turistima te druge mogućnosti suradnje na području turizma.



Pisane vijesti