Ministar Kliman i Nedo Pinezić o razvoju obiteljskog smještaja

Slika /arhiva/160219_mint_003.JPG

Ministar turizma Anton Kliman i predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma HGK Nedjeljko Pinezić sastali su se danas i razgovarali o razvoju i izazovima obiteljskog smještaja te usuglasili prijedloge njihova rješavanja. „Ovo je prvi sastanak o budućnosti obiteljskog smještaja, odnosno jedan u budućem nizu sastanaka s predstavnicima strukovnih udruženja u turizmu, čije ćemo interese svakako zastupati. Jedan od prvih poteza bilo je i pitanje rješavanja energetskih certifikata, čime smo pokazali da imamo snage i razumijevanja kod drugih ministarstava u rješavanju problema koji istinski muče sektor“, naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

Ministar turizma Anton Kliman i predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma HGK Nedjeljko Pinezić sastali su se danas i razgovarali o razvoju i izazovima obiteljskog smještaja te usuglasili prijedloge njihova rješavanja.

„Ovo je prvi sastanak o budućnosti obiteljskog smještaja, odnosno jedan u budućem nizu sastanaka s predstavnicima strukovnih udruženja u turizmu, čije ćemo interese svakako zastupati. Jedan od prvih poteza bilo je i pitanje rješavanja energetskih certifikata, čime smo pokazali da imamo snage i razumijevanja kod drugih ministarstava u rješavanju problema koji istinski muče sektor“, naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

Predsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedjeljko Pinezić zastupa oko 200 tisuća građana, odnosno 67 tisuća domaćinstava, koji su važni za ekonomski prinos hrvatskom gospodarstvu, ovom je prigodom istaknuo:  „Postigli smo visoku razinu suglasja oko primjene dobre prakse koja se tiče mikro poduzetništva. Želimo da obiteljski smještaj postane „superbrend“ hrvatskog turizma, posebice ako gledamo na turizam kao doživljaj, a na hrvatske iznajmljivače kao najbolje domaćine“.

Ministar Kliman naglasio je kako su se u razgovoru dotaknuli tek nekih od izazova, naglasivši da kao resorni ministar želi doista zastupati sve ljude u sektoru. „Dotaknuli smo i pitanje boravišne pristojbe, koje želimo bolje strukturirati i približiti lokalnoj zajednici i istodobno joj dati više odgovornosti u formiranju turističkih razreda po područjima.

Razgovarali smo i o pitanju kategorizacije starijih apartmana te mogućnostima kreditnih linija čija bi namjena bila podizanje kvalitete, o čemu ćemo razgovarati i sa županijama, te HBOR-om“, ističe Kliman.

Složili su se kako su „domaćini“, odnosno pružatelji usluga smještaja u domaćinstvima velik potencijal hrvatskog turizma kojemu je nužno podizanje kvalitete te kvalitetno brendiranje.



Pisane vijesti