Ministar Kalmeta na susretu s turističkim djelatnicima

Slika /arhiva/071026cavtat1.jpg

Do kraja 2007. godine očekujemo oko 7 milijardi eura prihoda od turizma, što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na proteklu turističku godine, naglasio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, na današnjem susretu hrvatskih turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma.

Kazao je kako će Hrvatska od turizma, ukoliko se nastave ovako pozitivni trendovi,  2011. godine moći uprihoditi 11 milijardi eura, a kao važan podatak izdvojio je činjenicu da se sve više bilježi porast prihoda u odnosu na broj gostiju, što jasno govori o stalnom povećanju kvalitete hrvatskog turističkog proizvoda.

Govoreći o strateškim smjernicama državne turističke politike za 2008. i 2009. godinu posebno je izdvojio važnost rješavanje pitanja turističkog zemljišta i koncesije na pomorsko dobro, jer rješavanjem turističkog zemljišta, naglasio je, stvaraju se važni preduvjeti za daljnje investicije u hotele i kampove.

Govorio je i o  poticajnim mjerama koje poduzima Ministarstvo, a usmjerene su na razvoj obiteljskog hotelijerstva, te iznio podatak da je u ovom mandatu vlada odobrila oko 300 kredita u iznosu od 1,2 milijardi kuna. Pojasnio je kako se Hrvatska sve više pretvara u destinaciju s 4 zvjezdice o čemu svjedoči podatak kako je u odnosu na 2003. godinu došlo do jako velikog porasta broja kreveta u hotelima s 4 i 5 zvjezdica, čak do 160 posto.

Ministar se također osvrnuo na poteškoće s kojima je hrvatski turizam suočen kada je u pitanju kvalitetni kadar, najavivši kako će Ministarstvo sljedeće godine uvesti stipendije za učenike i studente turističkih zvanja.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić podsjetio je na kontinentalni turizam koji iz godine u godinu zauzima sve važniju ulogu u cjelokupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi. Iako kontinentalne županije trenutačno sudjeluju u hrvatskom turizmu samo s 5 posto, Mičić očekuje kako će se takva situacija brzo promijeniti s obzirom na brojne poticajno-kreditne programe koje Ministarstvo nudi upravo takvim regijama.

Izuzetno zadovoljan postignutim bio je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, koji je iznio detaljne podatke vezano uz planirani Program rada HTZ-a za 2008. godinu. Po priloženom financijskom planu za 2008. godinu HTZ bi trebao raspolagati s oko 8 posto više ukupnih prihoda nego ove godine, ili s 228 milijuna kuna, a toliko će iznositi i ukupni rashodi.

Među prihodima, najveće povećanje od 23 posto, ili 90 milijuna kuna trebalo bi stići iz Državnog proračuna. Za troškove oglašavanja u 2008. u tiskanim i elektroničkim medijima planirano je 65,5 milijuna kuna, ili 15 posto više nego ove godine, dok je broj planiranih sajamskih nastupa smanjen za 35 u odnosu na dosadašnji broj.



Pisane vijesti