​Ministar Gari Cappelli u Bugarskoj iznio jedinstvenu inicijativu za osnivanje posebnog Fonda za turizam i Radne skupine unutar institucija EU

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180214_bugarska1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu „Tourism and Economic Growth“ koja je organizirana u Sofiji povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije te je kroz dva dana na visokoj razini okupila ministre turizma te prateće delegacije 28 zemalja članica Europske unije. Na sastanku na vrhu svih ministara turizma EU ministar Cappelli predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također je predstavio ideju osnivanja Radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom.

Ministar Cappelli istaknuo je kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije.

„Glavni cilj politike za turizam Europske Unije mora biti zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim EU dokumentima ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje Radno tijelo u okviru Europske komisije te u Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020. nema posebne pozicije niti mogućnosti direktnog financiranja svojih aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji“, naglasio je Cappelli.
 
Inicijativa Vlade Republike Hrvatske koju je predstavio ministar Cappelli dobila je podršku velikog broja članica EU, a posebno ju je podržala povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili s kojima se Cappelli susreo i na marginama ove konferencije. Navedena će inicijativa u vrlo skorom vremenu biti predstavljena predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru s ciljem postizanja dogovora o ulasku posebnog EU fonda za turizam u proračun EU kao i osnivanju Radne skupine za turizam.
 
„Pokretanje ove inicijative od velikog je značaja kako za Hrvatsku, tako i za druge članice EU u kojima je turizam jedan od glavnih pokretača gospodarstva te sam izuzetno zadovoljan podrškom mojih kolega koji su prisustvovali na ovom sastanku. Nadam se kako ćemo se uspjeti zajednički izboriti da turizam po prvi puta dobije svoj Fond u okviru proračuna EU“, zaključio je Cappelli.
 
U sklopu konferencije, ministar Cappelli sudjelovao je i na panel diskusiji „Tourism and Economic Growth – Factors for Tourism Development“ tijekom koje se raspravljalo o turističkoj industriji kao faktoru održivosti za gospodarski razvoj u regionalnom i europskom okviru, turizmu kao faktoru integracije ljudi, dobara i usluga u balkanskoj regiji te EU politici kao katalizatoru razvoja turističke industrije iz aspekta konkurentnosti, zaštite potrošača i zajedničkih inicijativa.
 
Ususret konferenciji „Tourism and Economic Growth“ ministar Cappelli održao je i niz bilateralnih sastanaka. S domaćinom ove konferencije, ministricom turizma Bugarske, Nikolinom Angelkovom ministar Cappelli razgovarao je o razvoju turizma u Bugarskoj, Hrvatskoj te na razini Europske unije pri čemu je ministar Cappelli istaknuo porast od 15 posto u dolascima bugarskih državljana koji je u Hrvatskoj zabilježen 2017. godine.

Bugarska ministrica turizma i ministar Cappelli razmijenili su iskustva u promociji zemalja na inozemnim i dalekim tržištima, ovu važnost ministrica Anglekova posebno je prepoznala s obzirom da u Bugarskoj nemaju službenu agenciju za promociju koja bi provodila navedene aktivnosti.

Tijekom susreta razmijenjena su i iskustva vezano uz filmsku industriju i njen doprinos za cjelokupni turizam, u čemu je Bugarska prepoznala veliki značaj i iskustvo Hrvatske.

Tijekom razgovora velik naglasak stavljen je na zajedničku suradnju i podršku u okviru Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Dogovorena je i skorašnja organizacija sastanka Mješovite radne grupe za suradnju u području turizma, temeljem Ugovora o turističkoj suradnji između Vlade Republike hrvatske i Republike Bugarske potpisanog 1996. godine te zajednička suradnja na inicijativi 100 europskih turističkih atrakcija koje bi se zajedno promovirale na razini cijeloga svijeta i učinile Europu jedinstvenom.

Na kraju susreta, ministar Cappelli pozvao je ministricu Anglekovu na ministarsku konferenciju Inicijativu Kina + 16 koja se ovoga rujna održava u Dubrovniku.
 
U nastavku posjeta Bugarskoj, ministar Cappelli održao je niz bilateralnih sastanaka i to s ministrom turizma Malte, Konradom Mizzijem, ministrom turizma Turske, Numanom Kurtulmuşom te državnim tajnicima za turizam Poljske i Austrije s kojima je razgovarao o još kvalitetnijem turističkom povezivanju između zemalja.

Pisane vijesti