Ministar Darko Lorencin u Azerbajdžanu – zainteresirani za inveticije i snažniju turističku suradnju

Slika /arhiva/Lorencin_Garayev3.JPG

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas u Bakuu s ministrom kulture i turizma Azerbajdžana Abulfasom Garayevim s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje u turizmu. Ministar Garayev je naglasio kako je dosadašnje iskustvo pokazalo da je interes azerbajdžanskih turista direktno povezan s interesom za ulaganje u turističke projekte te iskazao želju za nastavak i produbljivanje dobre suradnje Hrvatske i Azerbajdžana. Istaknuo je velike ambicije svoje zemlje u pogledu razvoja turizma te naglasio kako bi Azerbajdžan mogao mnogo naučiti od Hrvatske u pogledu promocije i razvoja turističkih proizvoda. Garayev je podvukao kako već postoje pojedinačne investicije u Hrvatskoj te kako je interes za ulaganje u Hrvatsku rastući, posebice uzimajući u obzir snažnu ekspanziju azerbajdžanskog gospodarstva.

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas u Bakuu s ministrom kulture i turizma Azerbajdžana Abulfasom Garayevim s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje u turizmu.

Ministar Garayev je naglasio kako je dosadašnje iskustvo pokazalo da je interes azerbajdžanskih turista direktno povezan s interesom za ulaganje u turističke projekte te iskazao želju za nastavak i produbljivanje dobre suradnje Hrvatske i Azerbajdžana. Istaknuo je velike ambicije svoje zemlje u pogledu razvoja turizma te naglasio kako bi Azerbajdžan mogao mnogo naučiti od Hrvatske u pogledu promocije i razvoja turističkih proizvoda. Garayev je podvukao kako već postoje pojedinačne investicije u Hrvatskoj te kako je interes za ulaganje u Hrvatsku rastući, posebice uzimajući u obzir snažnu ekspanziju azerbajdžanskog gospodarstva.

Ministar Lorencin predstavio je ukratko stanje u hrvatskom turizmu, naglašavajući kako bilježimo u 2013. godini više od 12 milijuna dolzaka i 70 milijuna noćenja. Istaknuo je da je ove godine usvojena Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. te kako se intenzivno radi na njezinoj implementaciji. „Jedan od najznačajnijih dijelova Strategije odnosi se upravo na investicije, posebice u nove hotelske smještajne kapacitete, čiji udio u ukupnim smještajnim kapacitetima želimo podići s 13 na 18% do 2020. godine.“ Lorencin je predstavio potencijale i mogućnosti investiranja u hrvatski turistički sektor te pozvao sve zainteresirane investitore da se jave na natječaje koji će biti raspisani u 2014. godini.

S obzirom da postoji znatan interes za suradnjom hrvatskih i azerbajdžanskih turoperatora, ministar Lorencin sastao se s direktorom Silkway travel Shirzadom Afandyevim, koji ima ekskluzivni ugovor sa nacionalnom avio tvrtkom Azal Airlinesom te sa predstavnicima agencije Polar East, koja u turističkoj sezoni organizira charter letove Baku – Podgorica te ima namjeru proširivanja ponude turističkih putovanja i na Hrvatsku. Predstavnici agencija su naglasili kako je kupovna moć azerbajdžanskog stanovništva u porastu, te kako su sve više zainteresirani za putovanja prema Mediteranu.

Turoperatore je najviše zanimalo stanje viznog režima te su istaknuli kako je nužno prije početka turističke sezone uspostaviti sustav najjednostavnijeg i najbržeg mogućeg  načina izdavanja hrvatskih viza za azerbajdžanske državljane, u okvirima postojećeg zakonodavstva.

Lorencin je naglasio kako se razmatraju mogućnosti olakšavanja postupka izdavanja hrvatskih viza za azerbajdžanske državljane uz posredovanje vanjskih pružatelja usluga i akreditiranih turističkih agencija.



Pisane vijesti