Ministar Cappelli u Malom Lošinju na svečanom potpisivanju Ugovora o sufinanciranju radova na izgradnji vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na otoku Iloviku

Ministar turizma Gari Cappelli danas je sudjelovao u Malom Lošinju na svečanom potpisivanju Ugovora između Hrvatskih voda i Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. o sufinanciranju radova na izgradnji vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na otoku Iloviku (prva faza) vrijednom 5 milijuna kuna. Ugovor su u ime Hrvatskih voda potpisali direktor Zoran Đuroković te u ime Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. direktor Neven Kruljac.

Riječ je o projektu čija je ugovorena vrijednost radova prve faze gotovo 9 milijuna kuna, a za što je temeljem javne nabave izabran izvođač radova Elektro-voda d.o.o. Prva faza radova uključuje izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – mehanički predtretman; podmorski ispust dužine 575 m, dvije crpne stanice za sustav odvodnje te 1265 m vodoopskrbnog cjevovoda i 1740 m kanalizacijske mreže.

Tom prilikom ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je važnost unapređenja infrastrukture po principu komplementarnosti s prirodnom baštinom destinacije te osiguranje njenog očuvanja i održivosti. „Ljepota krajolika i ekološka očuvanost elementi su ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. U tom smislu, važno je naglasiti da se razvoj turizma u nas treba i dalje temeljiti na unapređenju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude. Moramo voditi računa o trenutnim i budućim gospodarskim, društvenim i okolišnim učincima turizma vodeći pri tome brigu i o posjetiteljima, samom turizmu, okolišu i lokalnoj zajednici u destinaciji“, rekao je ministar Cappelli nadodavši važnost sinergije između institucija Republike Hrvatske, ministarstava, lokalne samouprave i javnog sektora koji sudjeluju u određenim dijelovima izgradnje infrastrukture u cilju boljeg i kvalitetnijeg boravka gostiju kako na Lošinju, Iloviku i ostalim destinacijama.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Ana Kučić izjavila je „Možemo biti sretni i zahvalni na dugogodišnjoj suradnji koju imamo sa Hrvatskim vodama. U ovom trenutku surađujemo na više projekata, od desalinizatora na otocima Susku i Unijama, izgradnji vodovoda i kanalizacije dijela naselja Poljana te na izradi projektne dokumentacije sustava odvodnje otpadnih voda za aglomeraciju Nerezine. Današnjim potpisivanjem ugovora pokazujemo kako Hrvatske vode, jednako kao i Grad Mali Lošinj brinu o malim mjestima i otocima sa svega stotinjak stanovnika. Ovim projektom podižemo kvalitetu života svih stanovnika na Iloviku, ali i osiguravamo preduvjete za još intenzivniji rast i razvoj cjelogodišnjeg turizma na otoku.“

Temeljem Strategije razvoja turizma do 2020. godine jedan od primarnih ciljeva je uvođenje zelene poslovne prakse koje podrazumijevaju sinergiju ekonomskog profita, brige za okoliš u najširem smislu i socijalne uključenosti u zajednicu.

Nakon potpisivanja ugovora u Malom Lošinju ministar Cappelli i ostali uzvanici obišli su radove na izgradnji vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na otoku Iloviku (prva faza). (www.mint.hr)

Pisane vijesti