Drugi dan skupa „Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma“ o tehnologiji, učinkovitom upravljanju otpadom, razvoju inicijativa i financiranju

Tijekom drugog, ujedno i zaključnog, dana stručnog skupa „Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma“, u hotelu Palace u Zagrebu, održana su četiri panela i okrugli stol. Na panelu „Tehnologije i inovacije za odgovorni turizam“ predstavljena je talijanska web stranica Ecobnb koja udružuje eko-turiste i domaćine koji nude eko smještaj. Osim toga, na ovoj mreži objavljuju se vijesti s temom održivosti te se vodi blog o održivom turizmu, a trenutno ima milijun korisnika. 

Na panelu su predstavljeni primjeri dobre prakse suvremene turističke arhitekture u Hrvatskoj koja, kroz koncept i uklapanje u okoliš, itekako može biti dodatni poticaj održivom razvoju. Također, Petar Ćurlin, vlasnik boutique hotela „Villa Dvor“ iz Omiša, okupljenima je prezentirao na koji način se u njihovom hotelu čuva priroda i provodi održivo poslovanje. Osim solarnih ćelija, lifta koji stvara energiju, hotel koristi otpadnu energiju za potrošnju tople vode, ima vlastitu kompostanu i bio-vrt, a cijeli sustav povezan je s rijekom Cetinom. Na godišnjoj razini, hotel proizvede 64 tone manje ugljičnog dioksida te uštedi oko 130 tisuća kuna. Na kraju panela, predstavljen je projekt „Sea Med“ koji je u protekle tri godine orijentiran na održivi razvoj u parkovima prirode Lastovo i Telašćica.

Na panelu „Niskougljično gospodarstvo, učinkovito upravljanje resursima i otpadom“ predstavljeni su primjeri dobre prakse u Srbiji i na otoku Krku oko upravljanja otpadom. U okviru prezentacije The Near Zero Energy Hotels, predstavnik Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, istaknuo je kako visoka cijena tehnologije za učinkovito upravljanje otpadom, npr. biološki pročistači, još uvijek predstavlja glavni problem za hotele.

U nastavku je predstavljen program Zero-waste koji nudi niz alata za postizanje energetske učinkovitosti i maksimalno smanjivanje količine otpada. Iako svjesni da se nula ne može postići, predstavnici društva „Ekolozi bez granica“, ističu kako je put prema tom cilju jednako bitan. Navedeni program strogo isključuje paljenje otpada, već se koncentrira na analizu otpada i suradnju s dobavljačima.

Na panelu „Razvoj održivih turističkih inicijativa“ predstavljen je projekt Međimurski Gurman, Paths of Greece, regionalni park Torre Guaceto u Italiji itd. Na posljednjem, petom panelu „Održivo financiranje i ulaganje u turizmu“, predstavnici bankarskog sektora predstavili su pozitivne primjere investiranja domaćeg hotelskog sektora u održivi razvoj i poslovanje.

Skup je zaključen okruglim stolom „Da li (i zašto) se isplati biti održiv?“ tijekom kojega su predstavnici privatnog sektora i destinacija, koji od održivog i odgovornog upravljanja vide korist, predstavili svoj način poslovanja.

Prema podacima UNWTO-a u svijetu trenutno putuje 1,6 milijardi ljudi, a s obzirom na godišnji rast od 10 posto, do 2030. godine putovat će ih 1,8 milijardi. S obzirom da je prostor, a samim time okoliš temeljni resurs turizma, svakako je neophodno provoditi promišljeno, odgovorno i održivo upravljanje jer, ako neće biti odgovarajućeg prostora, neće biti niti turizma - zaključeno je na skupu.

Dvodnevni stručni skup zatvorila je pomoćnica ministra za upravljanje kvalitetom, međunarodnu suradnju i EU Olivera Shejbal koja je tom prilikom zahvalila svima na sudjelovanju, uz poruku da bismo svi trebali živjeti održivost. (www.mint.hr)

Pisane vijesti