Ministar Cappelli posjetio Bundestag

U sklopu službenog boravka u Njemačkoj, ministar turizma Gari Cappelli posjetio je jučer Bundestag, gdje se sastao s predsjednicom Odbora za turizam Heike Bramer s kojom je razgovarao o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja te iskustvima u razvoju turizma. Ministar Cappelli zahvalio je tom prilikom na pozivu da kao prvi ministar turizma u Vladi RH posjeti Bundestag te je u razgovoru s predsjednicom Odbora za turizam Bramer naglasio kako je i sam prije obnašao dužnost predsjednika Odbora za turizam u Hrvatskom saboru. 

Cappelli i Bramer razgovarali su i o dosadašnjim iskustvima u upravljanju turističkim destinacijama kao i o sustavu promocije, pri čemu je ministar kazao kako je jedan od turističkih ciljeva Hrvatske veća orijentacija i povećanje turističkog prometa s tržišta istočne Azije. Osim toga osvrnuo se i na očekivanja s njemačkog tržišta: „Ove godine očekujemo oko dva i pol milijuna gostiju iz Njemačke i iznimno nam je drago što njemački turisti svake godine u Hrvatsku dolaze u sve većem broju. Uz Sloveniju i Austriju, Njemačka nam je najveći partner, ali ne samo u turizmu. Njemačka je prijateljska zemlja i vjerujemo da ćemo i u budućnosti nastaviti razvijati uspješnu zajedničku suradnju u svim segmentima.“

Podsjećamo, ministar Cappelli se tijekom službenog boravka u Njemačkoj sastao s državnom tajnicom, dr. Iris Gleicke te nizom avioprijevoznika poput Eurowings, Air Berlin i Emirates grupacija koji ove godine povećavaju broj sjedala i letova prema Hrvatskoj. Eurowings će tako ove godina imati 43 posto više sjedala, a uz to pokreću liniju Stuttgart - Osijek jer žele proširiti i ponudu na kontinentalnu Hrvatsku. Za ovu zimu razmišljaju i o uvođenju linije Düsseldorf - Zagreb s frekvencijom letova dva puta tjedno tijekom cijele godine, a osim toga za sljedeću godinu zainteresirani su za povezivanje njemačkih destinacija s otokom Bračom. Emirates za Hrvatsku otvara linije što je izuzetno bitno jer se preko Dubaija hrvatske destinacije povezuju s veoma perspektivnim tržištima Kine, Južne Koreje, Japana i Hong Konga.

Turistički promet iz Njemačke

Tijekom 2016. godine turisti iz Njemačke ostvarili su 2,3 milijuna dolazaka (+7,2 %) i 17 milijuna noćenja (+8,3 %), što u ukupnom turističkom prometu RH predstavlja udio od 23 posto. Od ukupnog broja njemačkih turista u 2016. godini, 35 posto ih je putovalo organizirano, a 65 posto individualno. Istra je vodeća regija prema turističkom prometu s njemačkog tržišta, slijedi Kvarner, Split i Zadar. Najčešće korištena vrsta smještaja njemačkih gostiju su objekti u domaćinstvu (33 %), zatim slijede kampovi (30 %) te hoteli (28 %). Njemačka, sa 69,1 milijuna putovanja dužih od četiri dana i 77 milijuna kraćih putovanja, predstavlja treće turističko tržište na svijetu, iza SAD-a i Kine. Na putovanjima Nijemci godišnje potroše oko 90 milijardi eura. (www.mint.hr)

Pisane vijesti