​Ministar Cappelli otvorio interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja – Lošinjski loger „Nerezinac“

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190328_nerezinac1.jpg

Presijecanjem lošinjskog krokanta, ministar turizma Gari Cappelli je u društvu primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić otvorio interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja smješten u potpalublju lošinjskog logera „Nerezinac“, na Obali lošinjskih kapetana ispred Muzeja Apoksiomena. Ministar Cappelli tom je prigodom zahvalio svima uključenima u projekt interpretacijskog centra otoka Lošinja kojim je sačuvan dio povijesti za sve Lošinjane i posjetitelje koji su vezani uz more.

„Turisti danas traže originalnost na moderan način što ovaj interpretacijski centar Nerezinac zaista i predstavlja, baš poput i Muzeja Apoksiomena koji je već obišao svijet i postao svjetska atrakcija. Našu pomorsku tradiciju sada kao kulturnu baštinu sjedinjujemo u proizvod koji će biti zanimljiv ne samo nama domaćima, već vjerujem i brojnim stranim turistima koji posjećuju Lošinj. Otvaranje interpretacijskog centra kruna je projekta Mala barka 2 kojim se ostvaruje očuvanje, zaštita, razvoj i promicanje pomorske baštine sjevernog Jadrana kroz turističku valorizaciju temeljenu na načelima održivog turizma“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.



Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić rekla je kako „Nerezinac“ predstavlja primjerak tradicionalnog lošinjskog broda čijom je rekonstrukcijom u prvobitno stanje te pretvaranjem u interpretacijski centar na otvorenom, stvorena jedinstvena turistička infrastruktura na Jadranu.

„Posljednjih nekoliko godina svjedočimo velikim ulaganja u naš otok što me posebno veseli jer su upravo kroz sinergiju nas otočana te uz financijsku pomoć Vlade RH i Primorsko-goranske županije realizirane mnogobrojne investicije i programi koji su život na otoku Lošinju, pripadajućim manjim otocima Susku, Iloviku i Unijama te ostalim naseljima - učinili kvalitetnijim“, rekla je gradonačelnica Kučić.

Ukupna vrijednost uređenja Interpretacijskog centra iznosi oko 3 milijuna kuna, a sufinancirano je sredstvima projekta Mala barka 2, Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije, Grada i TZ Grada Malog Lošinja te iz donacija.

Drveni motorni brod “Dražica”, nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“, vrijedan je primjerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Muzejski postav upućuje na značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća, a sastoji se od dijela postavljenog na rivi ispred broda, na palubi te potpalublju gdje multimedijalni postav prikazuje život na brodu kroz karakteristične tematske cjeline. Autorica muzeološkog koncepta je kustosica Katarina Mažuran, dok projekt postava potpisuju Sanjin Kunić, dipl. dizajner i Luka Jelušić, MFA dizajner. Brod Nerezinac na poklon je dobio i brodsko zvono od udruge Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

Uoči otvorenja Interpretacijskog centra, u Muzeju Apoksiomena održana je završna konferencija projekta Mala barka 2 na kojoj su partneri projekta prezentirali rezultate.

Projekt Mala Barka 2 nastao je iz uspješne suradnje partnera na projektu Mala Barka usmjerenog zaštiti pomorske baštine i njegove prezentacije kao turističkog proizvoda. Projektom se na cijelom obalnom dijelu pograničnog područja koje obuhvaća slovensko Primorje, Istru i Kvarner želi zaštititi materijalna i nematerijalna pomorska baština te ju sustavno koristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod temeljen na tradiciji i priči o pomorskoj baštini.

Pisane vijesti