Ministar Cappelli na otvorenju Rabske fjere

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180726_rabska1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je Rab gdje je kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sudjelovao na otvorenju manifestacije Rapska fjera. „Sedamnaesto izdanje Rabske fjere još je jedna potvrda važnosti održavanja manifestacija u destinacijama. Turizam danas nije više samo 'sunce i more', naši posjetitelji žele autentična iskustva kroz raznolike turističke ponude koje mogu predstaviti ono najbolje od hrvatske kulture i baštine, stoga ćemo u nadolazećem razdoblju uložiti još veće napore u promociju kulturnog turizma", rekao je ministar prigodom otvorenja manifestacije.

"Isto tako, cilj nam je da turizam, kao svojevrsna platforma, još značajnije poveže i osnaži suradnju s ostalim gospodarskim granama kao što su poljoprivreda i prerađivačka industrija što posebno promoviramo kroz program Hrvatski otočni proizvod“, istaknuo je ministar Cappelli.

U pratnji ministra Cappellija na otoku Rabu bio je i direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić koji je istaknuo: „Ovaj srednjovjekovni ljetni festival na poseban način veliča jedan povijesni trenutak i za mene je jedna od najljepših manifestacija na Jadranu. Cijeli se grad vraća u prošlost i brojnim domaćim i stranim gostima daje se jedinstvena prilika upoznati povijest, kulturu i tradiciju otoka, ali i Hrvatske. Današnji turisti traže autentičnost i doživljaj koji će pamtiti, a ovih dana gradske ulice grada Raba nudit će upravo to. Oplemenit će i trajno obogatiti odmor brojnih gostiju Kvarnera.“



Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, a ovogodišnje, 17. izdanje Rapske fjere održava se od 25. do 27. srpnja 2018. godine. Tijekom Fjere posjetiteljima se prikazuju i nude brojne i različite ponude i tradicionalno izrađeni proizvodi u prigodnom srednjovjekovnom ambijentu.

Pisane vijesti