Ministar Bajs uoči Svjetskog Dana kuhara o važnosti ulaganja u obrazovanje

Slika /arhiva/FAH-Ha071851.jpg

Uoči Svjetskog Dana kuhara ministar turizma Damir Bajs danas je posjetio bjelovarsku Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu i tom prigodom naglasio da hrvatskom turizmu, uz nove objekte i proizvode, trebaju i kvalitetni stručni kadrovi, među njima i kuhari, te da je stoga i ulaganje u obrazovanje tih kadrova ključno za razvoj hrvatskog turizma. Istaknuvši da je za obrazovanje i osposobljavanje kvalitetnog turističkog kadra potrebno više vremena nego za izgradnju kvalitetnog turističkog objekta, ministar je naglasio kako će Ministarstvo uz javno-privatno partnerstvo s tvrtkama, županijama, obrtničkim komorama te strukovnim školama ustrajati na daljoj provedbi Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu. Taj Program Ministarstvo provodi zadnje tri (školske) godine u kojima je za promociju turističkih zanimanja, stipendije učenika i studenata te uređenje školskih kabineta izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna, od čega se oko polovice tog iznosa odnosi na izdvajanja Ministarstva turizma.


Uoči Svjetskog Dana kuhara ministar turizma Damir Bajs danas je posjetio bjelovarsku Turističko-ugostiteljsku i prehrambenu školu i tom prigodom naglasio da hrvatskom turizmu, uz nove objekte i proizvode, trebaju i kvalitetni stručni kadrovi, među njima i kuhari, te da je stoga i ulaganje u obrazovanje tih kadrova ključno za razvoj hrvatskog turizma. Istaknuvši da je za obrazovanje i osposobljavanje kvalitetnog turističkog kadra potrebno više vremena nego za izgradnju kvalitetnog turističkog objekta, ministar je naglasio kako će Ministarstvo uz javno-privatno partnerstvo s tvrtkama, županijama, obrtničkim komorama te strukovnim školama ustrajati na daljoj provedbi Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu.



Program Ministarstvo provodi zadnje tri (školske) godine u kojima je za promociju turističkih zanimanja, stipendije učenika i studenata te uređenje školskih kabineta izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna, od čega se oko polovice tog iznosa odnosi na izdvajanja Ministarstva turizma. Pritom posebno izdvaja podatak da je od stotinu školskih kabineta/praktikuma do sada uređeno njih 50 u 16 županija, kao i da je potpisano gotovo 450 ugovora o stipendiranju učenika i studenata.

Napomenuvši da je od početka tog Programa do danas vidljiv pomak u upisu u strukovne (srednje) turističke škole, ministar Bajs je kazao da su i ove školske godine te škole zbog povećanja potražnje (više kandidata na jedno mjesto) tražile povećanje upisnih kvota. To smatra dobrim, ali još je bolje da oni koji završe te strukovne škole i ostanu raditi u struci, jer je većina tih zanimanja deficitarna, a naravno, treba omogućiti i da rad u turizmu bude prosperitetan, naglasio je.



Posebno se osvrnuvši na kuhare, koji svake godine 20. listopada obilježavaju svoj dan, kazao je da je to među strukovnim zanimanjima najtraženije te da se za to, po podacima Ministarstva znanosti, od 2008. do danas u Hrvatskoj upisalo više od četiri tisuće učenika. Od toga njih se 1.560 u kuharski smjer upisalo samo ove 2010./2011. školske godine. (Hina)


Pisane vijesti