Konferencija „Turizam - razmjena strategija za razvoj sektora i rast zemlje“

Slika /arhiva/101018-itg1.jpg

Talijanska nacionalna konferencija s temom „Turizam - razmjena strategija za razvoj sektora i rast zemlje“, održana je 15.-16. listopada 2010. godine u Vili Erba, Cernobbio, u Talijanskoj Republici. Konferencija je održana u organizaciji ministrice turizma u talijanskoj vladi Michele Vittorie Brambilla, te su na njoj uz hrvatske predstavnike sudjelovali ministri i predstavnici nacionalnih turističkih organizacija iz Indije, Rusije, Kine, Bugarske, Francuske, Grčke, Portugala, Rumunjske, Mađarske, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Monaka i San Marina.



Delegaciju Ministarstva turizma RH predvodio je državni tajnik Branko Grgić u pratnji višeg stručnog savjetnika Odjela za međunarodnu suradnju, Mate Kapovića, te s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Milanu Ivanom Đanijem Maršanom, s kojim je prije konferencije održan i kraći sastanak.



Državni tajnik Grgić je u razgovoru s generalnim konzulom Maršanom izrazio zadovoljstvo dosadašnjim turističkim rezultatima, te se osvrnuo na mjere koje Ministarstvo turizma priprema za nadolazeću turističku sezonu. Generalni konzul Maršan pozdravio je napore Ministarstva te izrazio želju za što uspješnijim rezultatima u predstojećoj turističkoj sezoni.



Konferenciju su otvorili ministrica turizma u talijanskoj vladi, Michelle Vittoria Brambilla, te podpredsjednik Europske komisije, Antonio Tajani. Svi predstavnici održali su kratka izlaganja u kojima su se osvrnuli na vlastite nacionalne strategije, dosadašnju suradnju s Talijanskom Republikom, te predstavili svoje zemlje i organizacije u kojima djeluju.



Državni tajnik Grgić održao je izlaganje u kojem je predstavio dosadašnje strategije hrvatskog turizma i njihovu važnost za sveukupni razvoj sektora, te predstavio mjere i programe koje provodi Ministarstvo turizma. Također, osvrnuo se na bilateralnu suradnju s Talijanskom Republikom, te istaknuo kako se dosadašnja suradnja unutar međunarodnih i regionalnih organizacija odvijala u duhu prijateljstva i temeljem Sporazuma o turističkoj suradnji iz kojih su proizašle razne inicijative i projekti. Na kraju, državni tajnik je istaknuo kako je Talijanska Republika cijenjeno tržište, te dobrodošao partner u suradnji na dobrobit obje zemlje.



Tijekom konferencije, državni tajnik Branko Grgić nakratko se susreo i s indijskom ministricom turizma, Seljom Kumari i predstavnikom ruske Državne agencije za turizam, Eugenyem Leonidovich Pisarevsky, te ih pozvao u posjet Republici Hrvatskoj.


Pisane vijesti