Ministar Bajs: Početak glavne turističke sezone obećavajući

Slika /arhiva/100716-rovinj1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs danas je u Rovinju rekao kako je ulazak u glavnu turističku sezonu obećavajući, što potvrđuju i podaci da je u prva dva vikenda u srpnju u Hrvatsku ušlo 250 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani. To daje optimizam turističkim djelatnicima, a prvi podaci turističkih zajednica pokazuju plusove u odnosu na prošlu godinu. Od iznimne je to važnosti kada znamo da srpanj i kolovoz čine dvije trećine ukupne sezone i da svaki dobar vikend doprinosi dobroj turističkoj sezoni, naglasio je ministar Bajs. Glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine provedeno 14.190 inspekcijskih nadzora na prostoru područnih jedinica Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Varaždina. Iznos prekršajnih naloga iznosio je 319.430 kuna, ispisano je 1.643 kazni ukupnog iznosa 1,5 milijuna kuna te je izvršeno 206 pečaćenja raznih objekata.


Ministar turizma Damir Bajs danas je u Rovinju rekao kako je ulazak u glavnu turističku sezonu obećavajući, što potvrđuju i podaci da je u prva dva vikenda u srpnju u Hrvatsku ušlo 250 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani.

To daje optimizam turističkim djelatnicima, a prvi podaci turističkih zajednica pokazuju plusove u odnosu na prošlu godinu. Od iznimne je to važnosti kada znamo da srpanj i kolovoz čine dvije trećine ukupne sezone i da svaki dobar vikend doprinosi dobroj turističkoj sezoni, naglasio je ministar Bajs.



Dodao je kako treba imati u vidu da je konkurencija iznimno jaka, da mnoge države "ne žele biti tri godine zaredom u minusu" te da su na sceni i tzv. "nemoralne ponude" poput Grčke koja nudi cijene koje su na razini pa čak i ispod isplativosti.

Po njegovim riječima, manje domaćih gostiju Hrvatska mora nadoknaditi turistima sa stranih tržišta, a niz aktivnosti koje je resorno ministarstvo provelo u suradnji s hotelijerima i agencijama donose prve rezultate.

Ministar Bajs danas se u Rovinju sastao s glavnim inspektorom Državnog inspektorata Krunom Kovačevićem, a cilj tog susreta bilo je praćenje poduzetih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu odnosno inspekcijskih nadzora usmjerenih na suzbijanje tzv. sivog tržišta.

"Hrvatska kreće u odlučnu borbu protiv suzbijanja sive ekonomije jer oni koji rade na crno štete državu te lokalnu i regionalnu samoupravu jer ne plaćaju poreze i druge doprinose, ali su ujedno i nelegalna konkurencija onima koji su uredno prijavljeni" , kazao je Bajs.

Istaknuo je kako će se donesenim izmjenama zakona u ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu učinkovitije spriječiti daljnji nelegalni rad.

Prva se odnosi na kažnjavanje onih koji oglašavaju i nude usluge u turizmu, za koje nemaju odgovarajuće dozvole, dok se druga izmjena odnosi na kontrolu samih objekata na osnovu koje će gospodarski inspektori imati mogućnost ulaska u objekte za koje se pretpostavlja da pružaju nelegalne usluge uz sudski nalog.

Glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine provedeno 14.190 inspekcijskih nadzora na prostoru područnih jedinica Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Varaždina. Iznos prekršajnih naloga iznosio je 319.430 kuna, ispisano je 1.643 kazni ukupnog iznosa 1,5 milijuna kuna te je izvršeno 206 pečaćenja raznih objekata.

Po njegovim riječima i danas su u Rovinju zbog nepravilnosti odnosno nelegalnog pružanja usluga smještaja u dva slučaja zatečeni hrvatski i u jednom slučaju strani državljanin te će biti poduzeta mjera pečaćenja tih objekata, a u kontrolu će zajednički ići Bajs i Kovačević. (Hina)

Pisane vijesti