Kampovi trenutno bolje nego u predsezoni, moguć lanjski rezultat

Slika /arhiva/KUHlog_Hr-w.jpg

Hrvatski kampovi nakon nešto lošije predsezone trenutno bilježe bolje rezultate dolazaka i noćenja, koji se kreću od lanjskih, pa do porasta od 2 do 10 posto u kvalitetnijim kampovima, dobre su najave i za kolovoz pa se s umjerenim optimizmom očekuju da će kampovi sezonu završiti na prošlogodišnjoj razini, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

U svemu je, kako ističe direktor ureda KUH-a Adriano Palman, važno i da vremenske prilike u srpnju i kolovozu budu dobre, jer će u suprotnom kampovi imati lošiji rezultat.

Predsezona je za kampove ove godine bila lošija nego lanjska, sa 6 posto manje dolazaka, ali i 6 posto više noćenja u pet mjeseci, a posebno je loš bio lipanj, no Palman smatra da kampovi to mogu nadoknaditi ako rezultati u srpnju budu pozitivni.

Kako je situacija u prvim tjednima srpnja dobra to ne bi trebao biti problem, kaže Palman i dodaje da se u kampovima do lipnja ostvari tek oko 20 posto ukupnih godišnjih noćenja, a ostalih 80 posto uglavnom u srpnju i kolovozu.

Među jadranskim regijama Istra je u glavnu sezonu ušla s minusima u kampovima, što drži i logičnim jer su i ranije otvoreni, a ove su predsezone, za razliku od prošle, svi elementi bili protiv kampinga, od lošeg vremena do rasporeda praznika.

Ipak, trenutno su i kampovi u Istri jako blizu lanjskim rezultatima, slično je i na Kvarneru, dok se u Dalmaciji ponavlja lanjski trend da nekoliko vrlo kvalitetnih kampova, koji su skuplji od ostalih, i ove godine bilježe poraste, dok ostali imaju velikih problema s popunjenošću. Palman pritom izdvaja kampove Zaton kod Zadra, Šimuni i Straško na Pagu, Vira na Hvaru, Park Soline i Solaris na šibenskom području te manji kamp Rožac kod Trogira koji svake godine, uz velika ulaganja u kvalitetu, bilježe rast prometa 20 do 25 posto.

S obzirom na krizu, stanje na terenu te predsezonske rezultate, procjenjuje da će ove godine vanpansionska potrošnja (restorani, trgovine, izleti, najam sandolina i drugo) kampista, ali i drugih turista u Hrvatskoj, biti manja nego lani. (Hina)


Pisane vijesti