Međunarodna ronilačka eko patrola Brač 2015

Slika /arhiva/ekopatrola_brac015.jpg

Peta Međunarodna ronilačka eko patrola Brač 2015 koja je trajala četiri dana, završena je 21. lipnja, nakon čišćenja Milne, Povlja i Tatinje, te Sumartina. Čistila se plaža Radonja, Puntinak i gradska luka, ukupno u dužini od tri kilometra, a izvađeno je oko tone otpada. U akciji čišćenja sudjelovali su ronioci RK HRVI Nemo Adriatic, RK Adriatic CRO Jastrebarsko, BOFOR iz Vignja, HVIDRA Zagreb, klub podvodnih aktivnosti Vukovar, interventna spasilačka služba iz Mostara, JVP Karlovac, JVP Rijeka, grupa za brze intervencije Civilne zaštite Slovenije, specijalistički tim Civilne zaštite grada Zagreba za spašavanje i RK iz Siska.

U četiri dana čišćenja podmorja sudjelovalo je ukupno oko dvjestotinjak ronioca iz pet zemalja, a sve u organizaciji RK HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je i sufinancirao ronilačku patrolu. Domaćini su bili općine Milna i Selca, a pomoć u organizaciji pružili su: Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Državna uprava zaštite i spašavanja, Hrvatski Crveni križ, Mares, PSS, ACI Club d.d., MMM Agramservis - Smartson, Honda Marine, Generali Osiguranje.

Uz ministra Mihaela Zmajlovića koji se pridružio akciji čišćenja Povlja, u čišćenju podmorja profesionalnim roniocima pridružio se i Mario Valentić, fitness trener i promotor zdravog načina života, koji pronalazi vrijeme i za rekreacijsko ronjenje kojim se bavi već nekoliko godina.

Kako bi se educiralo lokalno stanovništvo o očuvanju okoliša, organizirane su i edukacijske radionice o očuvanju okoliša. Osim ekoloških akcija i lokacijskih ronjenja ronioci, vatrogasci i pripadnici službi zaštite i spašavanja sudjelovali su u raznim vježbama, edukacijama i treninzima.

Sudionici ronilačke patrole bili su i učenici Grafičke škole iz Zagreba, koji su četiri dana snimali i fotografirali sve ekološke akcije i koji će od snimljenog materijala montirati promotivni film.

Medijski pokrovitelj ronilačke patrole već tradicionalno je SCUBAlife, časopis za ronioce, čiji su djelatnici zajedno sa djelatnicima MMM Agramservisa, također sudjelovali u čišćenju podmorja.



Pisane vijesti