Međunarodna konferencija „Turizam i razvoj: urbani prostori“

Slika /arhiva/TAD_021216_2.jpg

Na Libertas međunarodnom sveučilištu u Zagrebu, od 1. do 3. prosinca, održana je 3. međunarodna konferencija „TAD tourism and development – Turizam i razvoj“, u organizaciji Libertasa i u suradnji s Fakultetom za turizam Brežice i TIMS fakultetom za turizam i sport iz Novog Sada. Ovogodišnja konferencija bavila se pitanjima urbanog okruženja i turizma na kojoj su brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i svijeta izlagali o temi urbanog turizma s prostorno-ekološkog, geopolitičko-sigurnosnog, socio-kulturološkog i marketinškog aspekta. Prvi dan konferencije započeo je okruglim stolom s temom „Shaping cities for tourism of tommorow – good practice examples“, odnosno kako oblikovati grad za turizam sutrašnjice, a sudionike su uvodno pozdravili profesor emeritus, dr. sc. Boris Vukonić i mr. sc. Davor Žmegač. Nastavak i drugi dan konferencije, s nizom stručnih izlaganja i tri posebne panel rasprave, otvorili su rektor Libertas međunarodnog sveučilišta, prof. dr. sc. Duško Pavlović i pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal te posebni gost konferencije prof. Mathis Stock sa sveučilišta Lausanne iz Švicarske.

Na Libertas međunarodnom sveučilištu u Zagrebu, od 1. do 3. prosinca, održana je 3. međunarodna konferencija „TAD tourism and development – Turizam i razvoj“, u organizaciji Libertasa i u suradnji s Fakultetom za turizam Brežice i TIMS fakultetom za turizam i sport iz Novog Sada. Ovogodišnja konferencija bavila se pitanjima urbanog okruženja i turizma na kojoj su brojni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i svijeta izlagali o temi urbanog turizma s prostorno-ekološkog, geopolitičko-sigurnosnog, socio-kulturološkog i marketinškog aspekta.

Prvi dan konferencije započeo je okruglim stolom s temom „Shaping cities for tourism of tommorow – good practice examples“, odnosno kako oblikovati grad za turizam sutrašnjice, a sudionike su uvodno pozdravili profesor emeritus, dr. sc. Boris Vukonić i mr. sc. Davor Žmegač. 

Nastavak i drugi dan konferencije, s nizom stručnih izlaganja i tri posebne panel rasprave, otvorili su rektor Libertas međunarodnog sveučilišta, prof. dr. sc. Duško Pavlović i pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal te posebni gost konferencije prof. Mathis Stock sa sveučilišta Lausanne iz Švicarske.

Primjere dobre prakse i ulogu gradova u turizmu predstavili su Jasenka Mandžuka i Ivana Mahnić iz TZ grada Zagreba, uz primjer adventa u Zagrebu kao uspješne turističke priče razvoja urbanog turizma te Nemanja Milenković iz EXIT fondacije, predstavivši Novi Sad, europsku prijestolnicu kulture 2021.

Poticaje razvoju urbanog turizma kroz načela Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine predstavila je Vesna Rajković, načelnica u ministarstvu turizma zadužena za razvoj poduzetništva u turizmu, održivi razvoj i posebne oblike turizma. O nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Orebiću „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“ govorila je Dubravka Davidović, nezavisni konzultant za turizam i predsjednica udruge Turkultur, dok je Dolores Tolj iz TZ Orebić predstavila aspekte mapiranja manjih urbanih sredina na karti europske kulturne rute, a korisničke aspekte trendova razvoja urbanog turizma predstavila je Vlasta Klarić, glavna tajnica Udruge nezavisnih putničkih agenata.

Više od 150 sudionika i dvadesetak izlagača konferencije, iz Švicarske, Južnoafričke Republike, Turske, Grčke, Austrije, Finske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, bavilo se pitanjima istraživanja profila korisnika kulturnog turizma, održivosti i odgovornosti spram destinacije, pitanjima razvoja ljudskih potencijala, turističkog marketinga malih i velikih gradova i nacionalnog brendiranja. S tim u vezi, najavljeno je posebno izdanje zbornika radova s temom „Turizam i razvoj: urbani prostori“.



Pisane vijesti