Međunarodna karnevalska povorka

Slika /arhiva/rijecki-karneval.jpg

Dvadeset i devetu Međunarodnu karnevalsku povorku Rječkog karnevala čini finalni mimohod svih tradicijskih maski, karnevalskih grupa, alegorijskih kola. U Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja je kulminacija karnevalskih svečanosti u Hrvatskoj, na glavnim riječkim ulicama će uz najkvalitetnije karnevalske grupe iz Hrvatske prodefilirati i mnogobrojne maskirane grupe iz inozemstva, na zadovoljstvo građana i njihovih gostiju.

Međunarodna karnevalska povorka smotra je tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualne društvena događaje.

Na posljednjoj karnevalskoj povorci održanoj 6. 3.2011. godine sudjelovalo je 9000 tisuća maškara raspodijeljenih u 107 grupa, a povorku su uveličala i mnogobrojna alegorijska vozila. Sve skupa povorku je uživo pratilo više od 110 tisuća ljudi.

Otkako je u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke prvi put održan 1982. godine, obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo grad na Rječini među najvažnije europske karnevalske gradove. Kada su te godine riječkim Korzom prošetale tri maškarane grupe, (karnevalska grupa "Lako ćemo", "Pehinarski feštari" i "Halubajski zvončari") nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike iz zemlje i inozemstva.



Najave