Marić: PDV u turizmu nije 25 nego općenito 13 posto

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/HN20200713649747.JPG

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade kako nije točno da je PDV u turizmu i ugostiteljstvu 25 posto nego da je općenito na 13 posto, te da je to jedna od tema razgovora koje je ovih dana vodio s predstavnicima tog sektora.

Na pitanje novinara je li "na stolu" smanjenje PDV-a, jer da to traže poduzetnici, kao i smanjenje parafiskalnih nameta, ministar je prvo kazao da je PDV obveznicima neutralna stavka, ali kako pretpostavlja da se aludira na ugostiteljstvo.

Tu je uslijedilo i pitanje hoće li PDV za turizam smanjiti na 13 posto, jer to traže poduzetnici (Udruga Glas poduzetnika, op.a.), na što je Marić komentirao da je primijetio da se zadnjih dana stalno pojavljuje da je PDV u turizmu u RH 25 posto, a što nije točno.

"Jedini segment koji u turizmu ima stopu od 25 posto je isporuka pića ugostiteljskim objektima. Sve ostalo je praktički na 13 posto: od smještaja preko isporuke i usluživanja hrane, tako da, kada gledamo općenito, turizam je na 13 posto", rekao je Marić.

Najavio je da će nova Vlada nastaviti s poreznim rasterećenjima "istim ritmom" kao do sada. Pri tom je podsjetio da je još uvijek aktualna Vlada praktički na početku mandata, odnosno trećoj sjednici, izišla s poreznim rasterećenjima.

"Porez na dobit, porez na dohodak, a nakon toga je slijedio i porez na dodanu vrijednost, ukidanje nekih doprinosa i nekih drugih javnih davanja, potom i racionalizacija na neporeznim i parafiskalnim nametima", podsjetio je Marić.

Porezno rasterećenje će, kako je dodao, biti sastavni dio programa nove vlade.

"Već smo najavili i sniženje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto i snižavanje poreza na dohodak sa 36 na 30 odnosno s 24 na 20 posto, a o snižavanje stope PDV-a proteklih smo dana vodili i neke razgovore s ugostiteljima i predstavnicima njihovih udruga. Nije samo PDV bio na popisu njihovih prijedloga. Ima niz stvari  koje ćemo sagledati i za sve što ćemo moći fiskalno podnijeti spremni smo uvijek na suradnju. U konačnici, ideja i je da se kroz porezno i neporezno rasterećenje poboljšaju uvjeti poslovanja u Hrvatskoj", zaključio je Marić. (Hina/FaH)

Pisane vijesti