Manifestacija "Seljačka buna" ove godine kod dvorca Stubički Golubovec

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/HN20190129013169.jpg

Povijesno-turistička manifestacija "Seljačka buna - Bitka kod Stubice" ove će se godine prvi put održati kod dvorca Stubički Golubovec, gdje će tristotinjak statista krenuti u "veliki okršaj" i posjetitelje vratiti gotovo četiri i pol stoljeća unatrag, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Manifestaciju je najavio Krešimir Končevski iz Družbe vitezova zlatnog kaleža, koji je na nastupio u ulozi Matije Gupca, kazavši da će se od 3. do 10. veljače prikazivati Gupčev život, ustanak, pohod i bitka kod Stubice. Voditeljica Ureda TZ Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar napomenula je da je na 'Danima hrvatskog turizma' Krapinsko-zagorska županija s turističkim projektom "Zagorje - bajka na dlanu" proglašena najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, koju je ipak u borbi za titulu najbolje pretekao Zagreb.

"Bitka još traje", poručio je Končevski, poznat i kao pjevač rock grupe Zadruga, podsjetivši na bitku seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćna vojska feudalaca porazila kmetove predvođene Gupcem.

Kako veliki broj posjetitelja dolazi iz Zagreba osiguran je besplatan prijevoz, zainteresirani će moći posjetiti muzej uz stručno vodstvo i 50 posto jeftinijom kartom, a glazbeni program zaokružit će nastup grupe Psihomodo pop, kazala je direktorica Turističke zajednice područja Donje i Gornje Stubice Kornelija Vnučec.

"Oživljenu Seljačku bunu - Bitku kod Stubice i prikaz završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojom se tradicionalno obilježava godišnjica te bitke, pogleda desetak tisuća posjetitelja godišnje", dodala je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo suradnjom Zagreba i Zagorja kazavši da jednoga bez drugoga ne bi ni bilo. "Mene veseli to što na obilježavanju bune nitko neće biti nabijen na kolac niti okrunjen užarenom željeznom krunom", našalio se Bandić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić pozvali su zainteresirane na već prepoznatljivu turističku manifestaciju, koju je i Hrvatska turistička zajednica uvrstila među manifestacije od nacionalnog karaktera.

Uz rekonstrukciju seljačke bune bit će održan i sajam starih zanata, a u ponudi su domaći specijaliteti i zabavni program.

Manifestacija počinje "puntanjem kmetov", zatim se ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu okuplja kmetsko vodstvo s njim na čelu, te odlaze prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku seljačke bune. Nakon naoružavanja puntara, koji će se sukobiti s Tahijevim vojnicima, počinje buna.

Prikaz završne bitke na stubičkom polju uprizorit će oko 300 sudionika, sudjelovati će više rodova vojski s kratkim i dugim oružjem, puškari s vatrenim oružjem, streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje, najavljeno je na konferenciji. (Hina/FaH)

Pisane vijesti