Manifestacija "Babičini kolači" po deveti put održana u Zagorju

Slika /arhiva/150418_9_bk-001.jpg

Deveta po redu manifestacija Babičini kolači održana je proteklog vikenda u općini Petrovsko odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Vesna Hršak s pobjedničkim autohtonom slasticom „Moja Roža“. Prvo je mjesto na 9. Babičinim kolačima osvojila Nada Zgorelec iz Zagorskih Sela s kolačem nazvanim „Gostovanjsko prase“. 

Ove se godine na natjecanje prijavilo 35 babica koje su pred ocjenjivačkom sudom (Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, Božica Brkan, glavna urednica internetskog magazina Oblizeki i Marko Živaljić, vlasnik agroturizma Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ) iskazale svoje kulinatske vještine, ali i nastojale ostaviti što bolji dojam tradicionalnim nošnjama i ukupnim uređenjem štanda.

Prema njihovim ocjenama "Gostovanjsko prase" Nade Zgorelec iz Zagorskih Sela prevagnula je u oštroj konkurenciji od ukupno 35 slastica i osvojila prvo mjesto na 9. Babičinim kolačima. Na drugo se mjesto plasirala Mirica Sinković iz Donje Stubice s kolačem "Kosekove oči", dok je treće osvojila Marija Bračević iz Petrovskog ispekavši "Kolač mira". Na svoje su izložbene stolove babice iznijele još mnogo kolača i raznih domaćih proizvoda što su njihove vrijedne ruke pripremile za ovaj dan, za manifestaciju koja iz godine u godinu postaje sve popularnija, a u Hrvatskoj je po konceptu promocije tradicije i autohtonosti jedinstvena. 

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji. O tome su, uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivale Vlasta Krklec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja i Renata Roginić, aranžerka  iz Zaboka. U kategoriji "Izvorno zagorsko" pobijedila je Nada Tučkar iz Donje Stubice. 

Svim natjecateljicama uručene su pohvalnice za sudjelovanje, prigodni pokloni općine Petrovsko te darovi pokrovitelja Termi Tuhelj i Termi Jezerčica. Pobjednicama prijašnjih godina zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture uručila je predsjednica Županijske Skupštine Vlasta Hubicki i načelnik općine Petrovsko Ivan Šanjug. Ovogodišnjim pobjednicama Babičinih kolača priznanja, lente i prigodne poklone dodijelili su izaslanica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki. Uz mnoge druge uvažene goste manifestaciju je posjetio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saborske zastupnice Dunja Špoljar i Sunčana Glavak, koje su tom prilikom babicama dodijelile pohvalnice. Pohvalnice su dodjeljivali i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek. 

Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s općinom Petrovsko organizirali su ovogodišnju 9. manifestaciju Babičini kolači. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.



Pisane vijesti