Lorencin otvorio Međunarodnu HTI Konferenciju industrije zdravstvenog turizma

Slika /arhiva/HTI_konf2014.JPG

Ministar turizma Darko Lorencin, uz ministra zdravlja Rajka Ostojića te potpredsjednicu Hrvatske gospodarske komore Vesnu Trnokop Tanta, otvorio je 4. Konferenciju industrije zdravstvenog turizma (HTI),  koju organiziraju Hrvatska gospodarska komora i stručna revija Ugostiteljstvo i turizam. Sadržajem i temama, ova je konferencija namijenjena toplicama i specijalnim bolnicama, poliklinikama, dentalnim centrima, hotelskim wellnessima, obrazovnim ustanovama industrije zdravstvenog turizma, proizvođačima i trgovcima koji nude robe i usluge za djelovanje i unapređenje industrije zdravstvenog turizma, pružateljima usluga smještaja, bankama i osiguravajućim kućama kao i javnom sektoru zainteresiranom za razvoj zdravstvenog turizma. Ministar Lorencin naglasio je kako je zdravstveni turizam neupitno važan oblik turizma za razvoj Hrvatske kao turističke destinacije. „U svijetu je zdravstveni turizam prepoznat kao oblik turizma koji izrazito pozitivno utječe i na prateće djelatnosti, a Hrvatska posjeduje resursnu osnovu za njegov kvalitetan razvoj. Upravo to je potvrđeno i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, usvojena od strane Vlade RH i Hrvatskog sabora, a koja zdravstveni turizam definira kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda na čijem će se razvoju intenzivno raditi, odnosno koji uvelike može pridonijeti ostvarenju ciljeva, poput  ravnomjernog razvoja kontinentalnog turizma, produljenja sezone, razvoja novih proizvoda i motiva dolazaka“, rekao je ministar.

Ministar turizma Darko Lorencin, uz ministra zdravlja Rajka Ostojića te potpredsjednicu Hrvatske gospodarske komore Vesnu Trnokop Tanta, otvorio je 4. Konferenciju industrije zdravstvenog turizma (HTI),  koju organiziraju Hrvatska gospodarska komora i stručna revija Ugostiteljstvo i turizam.

Sadržajem i temama, ova je konferencija namijenjena toplicama i specijalnim bolnicama, poliklinikama, dentalnim centrima, hotelskim wellnessima, obrazovnim ustanovama industrije zdravstvenog turizma, proizvođačima i trgovcima koji nude robe i usluge za djelovanje i unapređenje industrije zdravstvenog turizma, pružateljima usluga smještaja, bankama i osiguravajućim kućama kao i javnom sektoru zainteresiranom za razvoj zdravstvenog turizma.

Ministar Lorencin naglasio je kako je zdravstveni turizam neupitno važan oblik turizma za razvoj Hrvatske kao turističke destinacije.

„U svijetu je zdravstveni turizam prepoznat kao oblik turizma koji izrazito pozitivno utječe i na prateće djelatnosti, a Hrvatska posjeduje resursnu osnovu za njegov kvalitetan razvoj. Upravo to je potvrđeno i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, usvojena od strane Vlade RH i Hrvatskog sabora, a koja zdravstveni turizam definira kao jedan od najvažnijih turističkih proizvoda na čijem će se razvoju intenzivno raditi, odnosno koji uvelike može pridonijeti ostvarenju ciljeva, poput  ravnomjernog razvoja kontinentalnog turizma, produljenja sezone, razvoja novih proizvoda i motiva dolazaka“, rekao je ministar.

Ministar je dodao kako spomenuta Strategija predviđa izradu Akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma u suradnji ministarstava zdravlja i turizma, uspostavljanje sustava minimalnih standarda za wellness centre, centre lječilišnog i centre medicinskog turizma, kao i strateško povezivanje i umrežavanje s međunarodno prepoznatljivim pružateljima usluga zdravstvenog i medicinskog turizma.

Ministarstvo turizma izmjenama i dopunama Pravilnika za hotele, predstavljenog ovih dana, omogućava oznaku lječilišno (spa) za sve vrste objekata. Mogućnost  da se hoteli kategoriziraju i kao lječilišni objekti, omogućit će tržišnu prepoznatljivost, jačanje kvalitete i obogaćivanje ponude, stvaranje nove ponude i novih turističkih proizvoda, jačanje konkurentnosti zdravstvenog turizma, jačanje konkurentnosti destinacije te nova zapošljavanja.

Osim toga, zdravstveni turizam zasigurno će dati snažniji zamah u razvoju turizma Republike Hrvatske, u skladu sa smjernicama Strategije koja naglašava potrebu jačeg razvoja upravo posebnih oblika turizma te obogaćivanja postojeće ponude s dodatnim sadržajima primjerenim potrebama različitih segmenata potencijalnih korisnika medicinskih, zdravstvenih i wellness te rekreacijskih usluga.
 



Pisane vijesti