Ljubljana znatno poskupjela turističku taksu

Slika /AA_2018_b-fotke/ljubljana_2018_fah.jpg

Turistička taksa u Ljubljani povećava se s 1. svibnja s dosadašnjih 1,265 eura dnevno po osobi na  2,5 eura, odluka je koju su donijeli ljubljanski gradski odbornici. Ljubljana je tako prva od slovenskih turističkih centara iskoristila liberalizaciju cijena turističkih pristojbi koja ove i iduće godine dopušta znatno povećanje takse, a od iduće godine uvode se i posebne takse za turističku promociju, što će dodatno povećati troškove hotela i iznajmljivača.

Odluku o povećanju turističke takse u Ljubljani je donijela većina koju u gradskom vijeću imaju zastupnici gradonačelnika Zorana Jankovića. Odbijen je prijedlog prema kojemu bi se snižena cijena takse naplaćivala u nekim objektima kao što su omladinski hoteli, pa će taksa biti jednaka za sve vlasnike smještajnih kapaciteta, a najviše će njen skok osjetiti privatni iznajmljivači soba čijim se gostima do sada za turističku taksu naplaćivalo samo 0,63 eura.

Turistička taksa prihod je općina. Lani je 169 općina od turističke takse uprihodilo 13,5 milijuna eura, a više od polovice tog iznosa odnosi se na turističke centre s najvećim brojem posjeta i noćenja: Piran, Ljubljanu, Bled, Bohinj i Izolu.

Očekuje se da će nakon Ljubljane idući mjesec, prije pune ljetne sezone, turističku taksu podići i druge najposjećenije općine s velikim brojem turističkih dolazaka. (Hina)

EU