Lika i Mali Lošinj među top 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Slika /2020_bd/201007_Losinj_Bokafalsa_foto_Sandro-Tariba.jpg

Lika i Mali Lošinj uvršteni su, jedini iz Hrvatske, među top stotinu svjetskih održivih zelenih destinacija za 2020. godinu, popis koji je šestu godinu za redom izradila međunarodna zaklada "Global Green Destinations", koja okuplja svjetske održive turističke destinacije.

Popis od top 100 održivih turističkih destinacija početkom ovog tjedna predstavila je ta zaklada na Globalnim danima zelenih destinacija, o čemu su izvijestili iz Klastera Lika Destination te iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja, koji je ove godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam. 

Šesti put zaredom, ali prvi put online, održana je globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama i dodjela nagrada za Top 100 održivih destinacija svijeta. Cijela procedura koordinirana je od strane Zelenih destinacija (Green Destinations), a dostavljene nominacije ocjenjivao je Sustainable Top 100 tim, stručnjaci iz zemalja diljem svijeta te partneri Zelenih Destinacija. 
 
"Osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Kvalitetna suradnja s osam zaštićenih prirodnih područja, među kojima su i tri od ukupno osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, kao i formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend 'Lika Quality' i drugi projekti održivog turizma samo su dio onoga na čemu radimo kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika", ističu iz tog klastera.
 
Kažu i da im je to uvrštenje i nagrada i dokaz da destinacijski razvoj ide u pravom smjeru, u skladu s najnovijim svjetskim trendovima, što se sve više prepoznaje i na turističkom tržištu.
 
"Upravljanje održivim razvojem, koji je strateško pitanje i velika odgovornost, provodi se na svim razinama destinacije, što dokazuje činjenica da smo peti put uvršteni među Top 100 održivih destinacija svijeta. Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, sudjelujemo u projektu CROSTO – Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima. Ove godine smo kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete,povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti. Drago nam je da je uz Lošinj i Lika destination izabran u Top 100 održivih destinacija svijeta jer je to upravo dokaz da naša strategija održivosti i uravnoteženosti razvoja turizma i okoliša plovi u dobrom smjeru", izjavio je Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Na toj listi za 2020. iz bliže regije još je devet destinacija iz Slovenije te jedna iz Crne Gore.

Iz organizacije "Global Green Destinations" naglašavaju pak da je ove godine izbor top sto više nego do sada određivala kvaliteta, djelotvornost i prenosivost priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije prilikom prijave. Kako navode,  odabir na listu održivih destinacija podrazumijeva i da ulažu napore i idu iza napretkom, uz napomenu da potpuno održiva destinacija ne postoji. (Hina/Mints)

EU