Ličko-senjska županija dočekuje hodače na festivalu hodanja 7. i 8. rujna

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/logo-likafest_hod.jpg

U Ličko-senjskoj županiji do kraja kolovoza bilo je 4% više turističkih dolazaka i 3,5% više noćenja nego lani, a pozitivne trendove očekuju i kroz jesen zbog raznih manifestacija, poput 2. festivala hodanja 7. i 8. rujna, ističe uoči tog festivala direktor županijske Turističke zajednice Ivan Radošević.

Riječ je o jedinstvenom festivalu takve vrste u Hrvatskoj, ali i šire, koji će se održavati na području Gospića i Otočca, a već nakon prvog, lanjskog izdanja međunarodno je prepoznat te je dobio i status kandidata za članstvo u Svjetskom savezu hodanja-IML.

Uz brojne atrakcije u toj županiji, prirodne i druge, uključujući i u njezinom obalnom i u unutrašnjem dijelu te na plitvičkom području, u županijskoj Turističkoj zajednici, kako ocjenjuje Radošević, festival hodanja također već pridonosi i boljoj vidljivosti Like kao turističke regije i u Hrvatskoj i šire.

Prijavljeno oko 800 hodača

"Drugi festival hodanja po svemu će biti veći i jači nego prvi. Sudionika imamo već prijavljenih oko 800, što bi moglo biti i više, oko tisuću, pogotovo ako vrijeme posluži, a i to je već gotovo dvostruko više nego lani. Za slučaj kiše naručili smo i kabanice, no ne očekujemo da će kiša, sve i da bude, umanjiti broj hodača, kojih najviše dolazi iz Zagreba, Rijeke, Like i drugih hrvatskih krajeva, i individualno i u grupama. Dolaze i stranci, Mađari, Talijani, Belgijanci i drugi", kaže za Hinu Radošević.

Dodaje da ove godine taj festival ima i više različitih lokacija i duljina tura za hodanje, većinom po makadamu i travnatim terenima oko ta dva grada te starim zapuštenim putevima, koji se sada uređuju zbog toga.

"Ono što je u svemu dosta važno je da više od 50 posto hodača koji dolaze na festival planiraju i noćenja u Gospiću i Otočcu te da ih ima svih dobnih skupina, od djece do starijih ljudi. Zanimljivo je i što su 60 posto prijavljenih hodača žene", otkriva Radošević.

Najavljuje da zbog porasta zanimanja za taj festival za 2020. planiraju dogovoriti i uvođenje posebnih autobusnih linija prema Lici, što bi, kako očekuje, pridonijelo i porastu dolazaka.

Za festival je potrebna prijava, a sve informacije mogu se dobiti na web stranicama festivala.

Osam mjeseci i kolovoz turistički s porastima i u skladu s planom

Napominjući kako su turistički porasti u Ličko-senjskoj županiji ove godine u skladu s planiranim brojkama, Radošević ističe da su i u osam mjeseci i u kolovozu zabilježili bolje rezultate nego lani.

Turista je u tu županiju u osam mjeseci došlo više od 674,3 tisuće ili 4 posto više nego u isto vrijeme 2018., dok je više od 2,4 milijuna noćenja porast od 3,5 posto.

Od toga je samo u kolovozu bilo više od 222 tisuće turista ili 6,4 posto više nego u lanjskom kolovozu, a ostvareno je i 5 posto više noćenja ili više od 993,3 tisuće.

"Iako se veći dio turističkog prometa još uvijek ostvaruje u obalnom dijelu županije, rastu i destinacije u unutrašnjosti, pa je tako primjerice Otočac do sada već prešao 50 tisuća noćenja, što je rijetkost među manjim mjestima u kontinentalnoj Hrvatskoj", iznosi Radošević, napominjući i da su zadovoljni dosadašnjim turističkim rezultatima, te da je dolazaka i noćenja u gotovo svim dijelovima županije bilo više nego lani.

Smatra da su tome pridonijele i promotivne aktivnosti u Hrvatskoj i inozemstvu, makar neki, kako kaže, i dalje misle da turisti većinom dolaze sami od sebe, a naglašava i važnost privatnih i javnih investicija u turističku i drugu infrastrukturu i ponudu.

"U turističke objekte i kvalitetu ponudu sve se više investira i na plitvičkom području i na obali, posebice u Novalji, ali i na ostalim područjima, oko Gospića, Otočca i drugih, što pokazuje da ljudi ukupno u Lici u turizmu sve više prepoznaju priliku za poslovanje i razvoj, pa i za ostanak u županiji. Zadnjih godina primjerice na plitvičkom području svake godine dobijemo oko 500 novih kreveta, u Novalji oko 600, a sve je više i kampova, glampinga, te drugih manjih resorta s etno kućama, rančevima, ponudom za poslovne team buildinge te posebice aktivni pa i tzv. adrenalinski turizam, po čemu smo među jačima u Hrvatskoj s obzirom na konfiguracije terena u županiji, od mora do planina", poručuje Radošević.

Otkriva i da se ovog tjedna predstavljaju i u Luxemburgu s projektom Putevima i mreža Nikole Tesle, za kojeg očekuju da će biti uvršten u europske kulturne rute, što će, kako zaključuje, dodatno pojačati vidljivost Like i cijele županije kao atraktivne turističke destinacije na međunarodnim tržištima. (Hina)

Pisane vijesti