Kumrovec: Dani kulture, zabave i sporta od 17. do 19. rujna

Slika /arhiva/tz-kumrovec-ll.jpg

U organizaciji Turističke zajednice općine Kumrovec i suorganizaciji Hrvatske udruge "Muži zagorskog srca" od 17. do 19. rujna u Kumrovcu će se održati Dani kulture, zabave i sporta.

Manifestacija počinje, kako je danas najavljeno na konferenciji za novinare, recitalom kajkavske lirike "Kumrovečke plave kmice", u okviru kojega će više pjesnika govoriti svoje stihove, a održat će se i glazbeni program s "Dečkima iz Zipke".

Tradicionalna priredba "Zagorska svadba", u izvedbi Etno udruge "Zipka", idući dan će u Muzeju "Staro selo" predstaviti dijelove tipične svadbe u tom kraju - prošnju mladenke, zaruke, mačkure, jutarnjicu.

Za kraj "Dana" najavljena je večer u spomen hrvatskoj opernoj pjevačici Sidoniji Erdody Rubido (Razvor pokraj Kumrovca, 1819. - Gornja Rijeka, 1884.), koja je prva pjevala na hrvatskome jeziku. Na priredbi njoj u čast u Znanstveno-studijskom centru će nastupiti primadona Gertruda Munitić, u pratnji četiriju mladih sopranistica.

Izvodit će se, među ostalim, djela Ivana pl. Zajca, Mauricea Ravela, Vatroslava Lisinskog, Emmericha Kalmana.

Srećko Blažičko, predsjednik TZ Kumrovec, rekao je da bi se iduće godine mogla utemeljiti nagrada koja će nositi ime Sidonije Erdody Rubido, a koja bi se dodjeljivala mladim sopranisticama. (Hina)

Pisane vijesti