KUH pozdravlja prijedloge novih pravilnika i očekuje izvrsnu sezonu

Slika /arhiva/KUHlog_Hr-w.jpg

Hrvatski kampovi bilježe izvrsne najave za sezonu te ih očekuje moguće i bolja sezona od odlične lanjske, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) koje pozdravlja ideju korekcije i modernizacije pravilnika za kategorizaciju kampova čiji je prijedlog Ministarstvo turizma ovog tjedna stavilo na javnu raspravu. "Drago nam je da su prvi potezi novog ministra turizma usmjereni modernizaciji i liberalizaciji poslovanja te osuvremenjivanju hrvatskog turističkog proizvoda, pa tako i kampova, jer smatramo da je modernizacija nužna", poručuje povodom javne rasprave predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš. Ocjenjuje da je prijedlog izmjene pravilnika za kampove izrađen kvalitetno te da je na dobrom tragu, posebice što su uzeti u obzir svi razvojni trendovi i realna problematika zadnjih nekoliko godina.

Hrvatski kampovi bilježe izvrsne najave za sezonu te ih očekuje moguće i bolja sezona od odlične lanjske, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) koje pozdravlja ideju korekcije i modernizacije pravilnika za kategorizaciju kampova čiji je prijedlog Ministarstvo turizma ovog tjedna stavilo na javnu raspravu.

"Drago nam je da su prvi potezi novog ministra turizma usmjereni modernizaciji i liberalizaciji poslovanja te osuvremenjivanju hrvatskog turističkog proizvoda, pa tako i kampova, jer smatramo da je modernizacija nužna", poručuje povodom javne rasprave predsjednik KUH-a Tihomir Nikolaš.

Ocjenjuje da je prijedlog izmjene pravilnika za kampove izrađen kvalitetno te da je na dobrom tragu, posebice što su uzeti u obzir svi razvojni trendovi i realna problematika zadnjih nekoliko godina.

"Prijedlozi pravilnika prepoznali su moderne oblike smještaja, poput glampinga (glamuroznog ili luksuznog kampinga), glamping šatora i mobilnih kućica, koji su za razvoj kampova jako važni, te smatramo da uz par manjih korekcija takav prijedlog pravilnika može omogućiti povećanje turističkog prometa i usmjeravanje kampinga prema modernijem proizvodu, kamping resortima i gostima više platežne moći", kaže Nikolaš.

Iz KUH-a ističu da je to i put za povećanje konkurentnosti hrvatskih kampova, u kojima je prošle godine ostvareno više od 17 milijuna noćenja, čime je taj segment, kako kažu, prvi u hrvatskom turizmu ostvario prijeratne brojke.

Ministarstvo turizma na svojim je internetskim stranicama objavilo prijedloge izmjena i dopuna četiriju pravilnika, s ciljem unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru, koji su u idućih 30 dana tj. do 1. ožujka  na javnoj raspravi, a riječ je o pravilnicima o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli, o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi, o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj te o pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Za kampove se uz ostalo predlaže uvođenje pojma 'glamping' (glamurozni kamping) opreme i definiranje 'mobile homeova' i spavaonica (kućica), pa se glamping oprema definira kao svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr. šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično).

Predlaže se i da se sanitarni čvor, recepcija i ostali sadržaji ne mogu nalaziti u kontejnerima u kampovima, osim za najnižu kategoriju, a pojačali bi se i standardi za kamp s pet zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu te bi se uveo i komercijalni pojam 'resorta' i nova vrsta 'kamp odmorište'.

Govoreći o očekivanjima od ove godine, iz KUH-a kažu da je, s obzirom na odlične najave sa tržišta, rani buking koji je za mnoge kampove već bolji od lanjskog u isto vrijeme, kao i dobre preporuke najvažnijih europskih autoklubova, nizozemskog i njemačkog, realno očekivati bar ponavljanje, ako ne i premašivanje lanjskih rezultata, naravno, ako se ne dogodi ništa neplanirano.

(Hina)



Pisane vijesti