​Kuća Panonskog mora nova senzacija u Parku prirode Papuk

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/panon_bd_IMGP6329.png

Požeško-slavonska županija dobila je još jedan turistički adut, modernu 'Kuću Panonskog mora', posjetiteljsko-edukacijski centar, dio već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, uz izložbene dvorane i višenamjenske predavaonice, suvenirnicu te učionicu na otvorenom.

Papuk je prije 16 milijuna godina bio otok u Panonskom moru kojim su šetali nosorozi i oko kojeg je plivala danas izumrla vrsta morskog psa. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”, koji je u Velikoj, u sklopu Parka prirode Papuk, dobio novi, impresivan postav – Kuću Panonskog mora.

Ovaj posjetiteljsko-edukacijski centar, otvoren potkraj 2019. godine, dio je već postojećeg Centra za posjetitelje u Velikoj, a na površini od 158 metara četvornih, uz izložbene dvorane, smjestile su se i višenamjenske predavaonice za interaktivna predavanja, suvenirnica te učionica na otvorenom.
 
Uređenje i opremanje “Kuće Panonskog mora”, vrijedno gotovo pet milijuna kuna, dio je projekta “Geopriče UNESCO geoparka”, kojeg su sufinancirali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te fondovi EU.

Osim Kuće Panonskog mora, u sklopu projekta, nabavljeni su električni i brdski bicikli koji se iznajmljuju u Velikoj i Park šumi Jankovac. U Velikoj je prošle godine izgrađen adrenalinski park, a prije tri godine otvoren je prvi eko-park Duboka, kojeg strujom napajaju solarni paneli i koji ima vlastito reciklažno dvorište i biološki pročistač voda. Tako je Požeško-slavonska županija postala top destinacija za sve koji promišljaju o okolišu, izletnike i rekreativce.
 
Park prirode Papuk imao je rekordnu posjećenost u 2019. godini, posjetilo ga je 52.485 turista – gotovo 50 posto više nego godinu ranije. Nema sumnje kako će i Kuća Panonskog mora, kao svjedočanstvo života kakav je bio nekad, privući nove posjetitelje, posebno školarce koji će o geološkoj priči ovog kraja učiti na originalan i tehnološki napredan način.

Ostale vijesti