Kruzerske kompanije ulažu u zaštitu okoliša

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20190917275104.JPG

​Predstavnici Grada Dubrovnika, Međunarodnog udruženja cruise kompanija-CLIA i kompanija TUI Cruises, u utorak su predstavili aktivnosti kojima se na kruzerima štiti okoliš, s naglaskom na manju potrošnju struje i goriva, smanjenje stakleničkih plinova, kompostiranje i recikliranje otpada te zbrinjavanje otpadnih voda.

Prezentacija je održana na brodu Mein Shiff 6 u Luci Gruž, koji ima kapacitet za 2500 gostiju, a zapošljava oko tisuću ljudi. Redovna luka pristajanja mu je i dubrovačka. To je ujedno jedan od najmlađih kruzera u Europi koji dotiče Dubrovnik - plovi od 2017. godine.

"TUI Cruises sve više ulaže u gospodarenje otpadom i mjere zaštite morskog i gradskog okoliša, smanjujući loše utjecaje na destinacije gdje pristaje, za oko 30 posto u odnosu na prijašnje godine", kazala je PR menadžerica TUI-a Godja Soennichsen. Ta kompanija plovi na 168 luka, ove godine očekuje oko 3 milijuna gostiju, a u Dubrovnik ove i iduće godine planira po 12 dolazaka.

"Najviše imamo Nijemaca, a potražnja za kruzerima se povećava te nam raste prihod koji je u 2018.iznosio 73 milijarde eura. No, kritiziraju nas da smo veliki zagađivači što nije točno, jer kruzeri čine tek 1 posto svih brodova koji plove svjetskim morima", dodala je, uz podatak da za 90 posto smanjuju emisiju sumpora i za 60 posto drugih čestica u atmosferu, kombinacijom raznih pročistača. Slično je i s hranom koju u otpadu 70 posto recikliraju.

"U more izbacujemo samo meki otpad od hrane i to tek 12 milja od obale, a vodu sami proizvodimo sustavom osmoze iz mora. Trošimo oko 160 litara vode po noćenju, a emisija sumpora iz mazutskog goriva koji pogoni brod je 0,1 posto, što je manje nego se u ovoj regiji traži. Općenito, na kruzerima se sortira i rješava otpad bolje nego u mnogim destinacijama gdje pristajemo", kazala je Ivana Zore, menadžerica za okoliš na brodu.

Maria Deligianni ispred CLIA-e naglasila je da kruzerske kompanije plove sa sve boljim i novijim brodovima te da su u zadnjih dvije godine samo u nove tehnologije investirale 22 milijarde eura.

"Sve se trude popraviti svoj doprinos zajednicama i zaštiti more i oceane, a postoje i stroga pravila i direktive koje moraju poštivati te vjerujemo da će do 2030. većina znatno smanjiti utjecaj na okoliš", kazala je Deligianni.

Dubrovnik je pak izdvojila kao dobar primjer kako se može upravljati kruzing turizmom i jedini grad s kojim je CLIA potpisala memorandum o suradnji na održivom turizmu.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je pak važnost suradnje Dubrovnika i CLIA-e u zadnje tri godine koja je donijela bolji raspored pristajanja kruzera i manje gužve u gradu zbog tih brodova na kružnim putovanjima.

"Radimo zajedno na održivosti i to daje rezultate, a od 2020. dogovorili smo da će samo posebni shutle-ovi javnog poduzeća Libertas prevoziti goste s kruzera do starog grada, čime će se gužve još bolje kontrolirati. To je i dio našeg projekta "Poštuj grad" u sklopu kojeg želimo bolje upravljanje turizmom i suživot građana i turizma nasuprot overtourismu", naglasila je Tepšić.

Najavila je i da će Dubrovnik 2021. uvesti turističku pristojbu i za goste s kruzera, kao posebnu taksu, što će biti i novi prihod za grad i investicije u infrastrukturu. (Hina/FaH) 

Ostale vijesti