Kratkoročno iznajmljivanje smještaja u Europi

Slika /arhiva/EU-comm_LL.jpg

Europska komisija je 2. lipnja 2016. godine objavila Europski program za ekonomiju suradnje sa smjernicama kojima je cilj pomoći potrošačima, poduzećima i javnim tijelima da se s pouzdanjem uključe u ekonomiju suradnje.

Europska komisija ističe kako takvi novi poslovni modeli, poput npr. kratkoročnog iznajmljivanja kuća i stanova za odmor, mogu doprinijeti ekonomskom rastu i zapošljavanju u Europskoj uniji, s napomenom da se takve aktivnosti moraju odgovorno i promišljeno razvijati i poticati.

Donošenje ovih smjernica kao velik pomak je označila EHHA (The European Holiday Home Association), europska organizacija koja okuplja pružatelje smještaja za kratkoročno iznajmljivanje, od udruženja vlasnika privatnih kuća i stanova za odmor do udruženja menadžera i platformi unutar sektora. Na europskoj razini, riječ je o niši unutar turističke industrije s kapacitetom od 20 milijuna kreveta.

EHHA napominje kako je sektoru kratkoročnih iznajmljivača potrebno razumijevanje vlasti država članica s obzirom na raznolikost poslovnih modela unutar sektora te kako su potrebna jednostavna, jasna i prikladna pravila koja će stvoriti poticajan poslovni kontekst za rast sektora. Također, iz organizacije napominju da bi uvođenje dodatnih nameta ugrozilo rast sektora te ukazuju na pretjeranu regulaciju sektora u pojedinim državama  članicama.

Priopćenje EHHA-e možete pročitati ovdje



Pisane vijesti