Krapinsko-zagorska županija u projektu "Okusi hrvatske tradicije"

Slika /arhiva/1_160714_o.jpg

Varaždinska destinacijska menadžment kompanija Vall 042 predstavila je jučer nacionalni projekt "Okusi hrvatske tradicije" u Villi Zelenjak Ventek u Risvici kod Kumrovca, čime se Krapinsko-zagorska županija, kao četvrta u nizu, uključila u projekt korištenjem oznake "Okusi Zagorja".

Oznake su predstavnicima 14 zagorskih ugostiteljskih objekata uručili župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i voditeljica ureda TZ KZŽ Ksenija Tomić. Župan Kolar i vlasnik Ville Zelenjak Branko Greblički Ventek su poslije svečane dodjele na pročelju ovog objekta otkrili i prvu postavljenu ploču "Okusi Zagorja - Okusi hrvatske tradicije".

Projekt su predstavili njegov voditelj Borislav Šimenc i direktorica ureda TZ Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić, uz brojne uzvanike, među kojima su bili i saborski zastupnik Tomislav Končevski, izaslanik gradonačelnika Zagreba Dragutin Žiljak, zamjenici župana Jasna Petek i Dragutin Ferek-Jambrek, predsjednici županijske gospodarske i obrtničke komore Josip Grilec i Davor Pleško te voditeljica ureda TZ Varaždinske županije Elizabeta Dolenec i direktor TZ Sisačko-moslavačke županije Željko Lenart. U prigodnom programu nastupio je državni prvak u sviranju harmonike Stjepan Horvat.

Glavni je cilj označavanje ugostiteljskih objekata nositelja standarda „Okusi“ i izgradnja njihova identiteta kao mjesta koja osiguravaju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića te u konačnici oblikovanje tematskih restorana koji će pridonijeti razvoju eno gastro turizma.

Voditelj projekta Borislav Šimenc i voditeljica ureda TZ KZŽ Ksenija Tomić pojasnili su  kako su oznake standarda „Okusi“ mogli dobiti isključivo ugostiteljski objekti koji u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela, dva sezonska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. Kada je riječ o zagorskim ugostiteljskim objektima, istaknuo je Šimenc, ovih prvih 14 objekata, prema ocjeni anonimnih gostiju koji su ocjenjivali restorane, dobili su izrazito visoke ocjene – od 88 do čak 99 glasova, dok je za oznaku bilo potrebno 75 glasova.

"Svi vi zajedno stvarate bajkovitu sliku našeg Zagorja. Svatko je jedan mali kotačić Zagorja kao destinacije, unutar koje svatko sa svojom kvalitetom i svojom specifičnošću ponude privlači svoje goste", naglasio je župan Željko Kolar i kao prednost Krapinsko-zagorske županije istaknuo kvalitetan cjelogodišnji turizam.

"Obično kad srećemo ljude nakon nekoliko godina više se ne sjećamo kako su izgledali, ali se sjetimo kako smo se osjećali u njihovom društvu. Jednako tako naši gosti pamte kako se osjećaju u Krapinsko-zagorskoj županiji, oni dolaze da na nepcu odnesu trag naše kuhinje i dobrih vina, pogledaju sve naše ljepote, zelene brege i crkvice na njima, stare dvorce i to je taj cjelokupni doživljaj koji ostaje u sjećanju", istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Nositelji oznake „Okusi Zagorja“ su: “Bluesun hotel Kaj”, restoran “Academia” iz Marije Bistrice; “Restoran Dvorac Mihanović” iz Tuheljskih Toplica; Hotel “Terme Jezerčica” iz Donje Stubice; Klet “Bolfan” Vinarije Vinski vrh iz Hraščine; Klet “Grešna gorica” iz Desinića; Klet “Lojzekova hiža” iz Gusakovca, Gornja Stubica; "Majsecov mlin” iz Donje Stubice; “Pansion Rody” iz Gornje Stubice; Restoran catering “Sermage” iz Svetog Križa Začretja; Restoran “Magdalena - Villa Magdalena” iz Krapinskih Toplica; Restoran “Zaboky” iz Zaboka; Restoran “Villa Zelenjak Ventek” iz Risvice kraj Kumrovca; Vinarija Micak, "Klet “Zagorski dvori” iz Huma Bistričkog kraj Marije Bistrice i Vinarija i restoran pansion “Vuglec Breg” iz Škarićeva.

U suradnji i partnerstvu sa županijskim turističkim zajednicama do sada su ukupno dodijeljene 44 oznake „Okusi“ objektima na području Vukovarsko-srijemske (8), Varaždinske (13) i Požeško-slavonske županije (8), grada Zagreba (1) i sada Krapinsko-zagorske županije (14). 

U tijeku je proces dodjele ovog standarda ugostiteljskim objektima  na području Zagrebačke županije (10),  dok je u pripremi za područja Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke i Međimurske županije. Na taj će način do kraja ove godine, standardom 'Okusi' biti obuhvaćeno stotinjak ugostiteljskih objekata s područja desetak županija, s planom pokrivanja cijele Hrvatske tijekom sljedeće godine. Početkom rujna ove godine bit će aktivan i web portal okusi.hr, a priprema se i osnivanje klastera „Okusi hrvatske tradicije“. Također, nastavljeno je snimanje TV serijala, do sada su snimljene 22 epizode s ovom temom te oblikovana posebna linija kuhinjskog posuđa, kao i novih turističkih proizvoda i događanja.

Villa Zelenjak Ventek

Davne 1936. godine djed Ivan i baka Josipa sagradili su i otvorili malu gostionicu u tada već znamenitom Zelenjaku, po kojem je i dobila ime. Istovremeno, u neposrednoj blizini Braća hrvatskog zmaja i žitelji ovoga kraja, podigli su spomenik hrvatskoj himni ''Lijepa naša'', koju je na ovom mjestu ispjevao Antun Mihanović. Taj događaj ujedno je i bio razlog više da se obitelj posveti razvoju ugostiteljstva. U kratkom roku Zelenjak je postao okupljalište trgovaca i gospodskog staleža iz malog gradića Klanjca koji je u to vrijeme bio poznat kao gospodarsko i kulturno središte Hrvatskog zagorja. Djed je također bio glazbenik te je sa svojom obitelji organizirao razne balove koji su se ljeti održavali na livadi uz rijeku Sutlu. Naslijedivši tradiciju, danas je vlasnik Zelenjaka unuk Branko Greblički Ventek koji sa svojom obitelji radosno dočekuje goste. Obitelj Ventek poznata je također po glazbi, pa će goste nerijetko pozdraviti pjesmom i sam vlasnik.



Pisane vijesti