Konferencija „Vrednovanje i očuvanje okoliša za turizam“

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/20190927_inherit1.jpg

U Poreču i Izoli, 26. i 27. rujna 2019. godine, održana je konferencija „Vrednovanje i očuvanje okoliša za turizam“ u skladu s prioritetima Akcijskog plana EUSAIR (Strategija EU za jadransku i jonsku regiju) uključujući 3. tematski stup - kvaliteta okoliša i 4. tematski stup - održivi turizam, u sklopu koje je predstavljen projekt INHERIT (Strategija održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Mediterana - INHERIT).

Sudionike konferencije pozdravila je načelnica sektora za turističku politiku i međunarodnu suradnju, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Mirela Grgurić. Predstavnice Ministarstva turizma na projektu INHERIT, koordinatorica projekta, Ana Marija Vukčević i Tatjana Martinović Vučetić, tematska stručnjakinja su, zajedno s partnerom na projektu iz Slovenije, Javna ustanova za promociju poduzetništva i razvojne projekte Općine Izola, sudjelovale su na konferenciji, te predstavile dosadašnje rezultate projekta.



Tema konferencije bila je održivi turizam, s posebnim naglaskom na ekosustave, prirodnu i kulturnu baštinu te identifikaciju novih destinacija za razvoj visokokvalitetnih turističkih proizvoda. Drugog dana konferencije održanom u Izoli (podtema: „Upravljanje turističkim tokovima u zaštićenim područjima“), predstavnica MINT-a, Tatjana Martinović Vučetić, održala je prezentaciju „Usvajanje INHERIT pristupa potrebama udaljenih otoka na Sredozemlju“ te izložila probleme i moguća rješenja za upravljanje udaljenim otocima na Sredozemlju i predstavila pilot područje Park prirode Telaščica kao moguću lokaciju za dobivanje INHERITURA oznake.

Pilot područja INHERITURA će, koristeći poboljšane smjernice zaštite okoliša, steći prednost za povećanje atraktivnosti turističke destinacije na održiv način. Prisutni sudionici pozvani su da se uključe i podrže projekt koji brine o okolišu, turizmu i planetu Zemlji.

Na dvodnevnoj konferenciji su, uz domaćine i organizatore, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Općina Izola Republike Slovenije, sudjelovali i predstavnici: Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Javna ustanova za promociju poduzetništva i razvojne projekte Općine Izola (Slovenija), Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija - Priority Actions Programme Regional Activity Centre (PAP/RAC), Split (Hrvatska), „Institut za turizam“, Zagreb (Hrvatska), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, projekti „EcoDomus“ i „Istra Ecoexperience“, Istarska Županija (Hrvatska), projekt „STETAI“ (Grčka), Ministarstvo turizma i okoliša Republike Albanije, Javna ustanova Park prirode Telaščica (Hrvatska), projekt „AMAre“ (Italija), Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologije Republike Slovenije, Slovenska turistička zajednica Republike Slovenije, Institut za zaštitu kulturne baštine (Slovenija), Ministarstvo kulture Republike Slovenije, tvrtka Arctur (Slovenija) i drugi.

EU