Klub kulturnog turizma: Predstavljen projekt 'Putevima Petra Zoranića Ninjanina'

Slika /arhiva/nin-grad-b.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma pri HGK nastavio je s predstavljanjem vrijednih kulturno-turističkih projekata, a današnja tema bio je grad Nin i projekti promocije i očuvanja arhitektonske i literarne baštine grada Nina te uvođenja novih sadržaja u kulturno-turističku ponudu. Projekte, kojima se javnosti približavaju informacije o starohrvatskom Ninu kao destinaciji s bedemima, predstavila je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina. Projekt "Putevima Petra Zoranića Ninjanina" u početnim je aktivnostima potpomognut od Ministarstva turizma.

Poslovni klub kulturnog turizma pri HGK nastavio je s predstavljanjem vrijednih kulturno-turističkih projekata, a današnja tema bio je grad Nin i projekti promocije i  očuvanja arhitektonske i literarne baštine grada Nina te uvođenja novih sadržaja u kulturno-turističku ponudu. 

Projekte, kojima se javnosti približavaju informacije o starohrvatskom Ninu kao destinaciji s bedemima, predstavila je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina.

Projekt 'Putevima Petra Zoranića Ninjanina' pokrenula je Turistička zajednica grada Nina prošle godine s ciljem turističke promocije tematskog putovanja u čijem je središtu lik i djelo slavnog pjesnika. Njime se povezuju destinacije iz tri županije, a u tijeku je uređivanje tematskog parka posvećenog pjesniku u Ninu, koji bi svaka grupa obišla tijekom korištenja tog itinerera. Tematski put prepoznat je od Ministarstva turizma koje je pomoglo u početnim aktivnostima, razvijena je suradnja više turističkih zajednica u tri županije, te su zajedničkim naporima objavljeni promotivni materijali.

Napori su prepoznati kod lokalne samouprave koja je prihvatila uređenje tematskog parka, a na započetom projektu razvila se tematska priča koja se dijelom naslanja na proslavu 500. obljetnice rođenja pjesnika u 2008. godini (u suradnji Nina, Zadra, Županije zadarske i Sveučilišta u Zadru).

Sadržaj Zoranićeva djela „Planine“ korišten je kao osnovica za kreaciju tog novog turističkog, sedmodnevnog putovanje po domovini. Pjesnik je krenuo u planinu s težnjom zaboraviti nesretnu ljubav te opjevati i proslaviti domaće gradove, naselja, rijeke, planine, šume, polja, izvore, bunare i prirodne pojave – proslaviti domovinu.

Grad Nin član je europske udruge obzidanih gradova (Walled Towns Friendship Circle – WTFC), u koju je ušao temeljem inicijative Turističkog ureda ratne 1992. godine. Članstvo u toj europskoj udruzi potaknulo je povećanu brigu o uređenju zidina, a znatno je razvijena promocija Nina i hrvatskog turizma u svijetu, te kontinuirana edukacija preko korisnih primjera (srednjovjekovni festivali, povijesne predstave) i razvijena kulturna suradnja s gradovima, članovima udruge. Temeljem članstva započeo je projekt edukacije vlastitih kadrova, turističkih vodiča Nina. 

 



Pisane vijesti