Kineski policajci završili sudjelovanje u projektu "Sigurna turistička sezona 2019."

Slika /z_Slike/vijesti/DSC_1127.JPG

Osmero kineskih policajaca, koji su bili raspoređeni u četiri policijske uprave od 13. srpnja do 14. kolovoza, završili su danas svoje sudjelovanje u projektu "Sigurna turistička sezona 2019.“, u sklopu kojega policajci iz zemalja iz kojih dolazi najviše turista tijekom ljeta pomažu hrvatskim kolegama na Jadranu u očuvanju sigurnosti.

Ravnateljstvo policije u srijedu je priopćilo kako je državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina zahvalio kineskim policajcima na sudjelovanju u projektu, te što su pomogli pokazati da je Hrvatska sigurna zemlja koja pruža dobrodošlicu, pa je sigurnost postala njen izvozni proizvod. ''Zahvaljujem i hrvatskoj policiji koja je odradila odličan posao stvorivši sigurnu atmosferu u Hrvatskoj, što je prepoznato i u svijetu'', rekao je Glavina.

Boravak i zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama prošle su bez incidenata, a svojom nazočnošću su pozitivno utjecali na dojam sigurnosti kod sunarodnjaka koji su ih sretali i koji su im se obraćali za informacije, što je potvrdio i voditelj kineskog policijskog tima Xue Qiang, načelnik Specijalne jedinice Policijskog ureda grada Yangzhou.

Načelnik Qiang naveo je kako su tijekom zajedničkih ophodnji, pored kineskih turista koje su sretali, obišli i kineske državljane koji žive u Hrvatskoj te je ovom suradnjom dodatno ojačano prijateljstvo i suradnja dviju zemalja.

S obzirom da svake godine Zagreb posjećuje nekoliko desetaka tisuća kineskih turista, korist od ovakvog vida suradnje potvrdio je i Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije PU zagrebačke koji je istaknuo kako kontinuirano rade na povećanju sigurnosti turista u glavnom gradu, što uključuje i dodatne edukacije policajaca.

Uz to, Tišma je podsjetio kako je hrvatska policija u suradnji s kineskim kolegama izradila letak na hrvatskom i kineskom jeziku, koji će iduće sezone dijeliti kineskim turistima diljem Hrvatske, a koji će im pružiti korisne informacije o samozaštitnom ponašanju.

Kineskim policajcima zahvalio je i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, istaknuvši kako je ovaj projekt zaživio u obliku i razmjerima o kojima se u njegovom začetku ''možda moglo samo sanjati''.

''Posebno smo ponosni na činjenicu kako je značajan korak u njegovom širenju učinjen prošle godine kada su se u projekt uključili kineski policajci, a čime je projekt izašao izvan dotadašnjih europskih granica i poprimio svjetske razmjere'', rekao je Ćelić.

Dodao je kako se ovim projektom grade snažna partnerstva, podiže kvaliteta policijske usluge te povećava povjerenje naših građana, ali i stranih posjetitelja u policiju.

Osmero kineskih policijskih službenika bilo je raspoređeno u policijskim upravama dubrovačko-neretvanskoj, ličko-senjskoj, zadarskoj te zagrebačkoj u vremenu od 13. srpnja do 14. kolovoza.

Narodna Republika Kina prva je azijska zemlja koja se pridružila projektu, a ove godine kineski su policijski službenici drugu godinu zaredom boravili u Hrvatskoj u okviru ovog projekta.

Kineski policajci obavljali su službu u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama, u nacionalnim odorama, bez službenog naoružanja i primjene policijskih ovlasti, a ove godine je po prvi puta uspostavljena i posebna telefonska linija za potrebe kineskih turista, na čije pozive su odgovarali kineski policajci koji su sudjelovali u projektu.

U ovogodišnjem projektu sudjelovalo je 95 stranih policajaca iz 19 zemalja. (Hina)

Pisane vijesti