Karlovačka županija i razvoj lovnog turizma

Slika /arhiva/110720-ka-zup-z.jpg

Jedan od ciljeva razvoja Karlovačke županije je razvoj održivog lovnog turizma, jer Karlovačka županija ima 175 tisuća hektara lovišta, od čega je 119 tisuća hektara šumskih lovišta, rečeno je na današnjoj prezentaciji projekta "Revitalizacija lovnog turizma" u Obrtničkom centru u Karlovcu.

Direktor županijske Razvojne agencije Viktor Šegrt najavio je da ubrzo slijedi natječaj za odabir investitora gradnje mini fazanerije, koji će za unapređenje lovstva iz proračuna Karlovačke županije dobiti 69 tisuća kuna te već sačinjen detaljan poslovni plan, čija izrada vrijedi daljnjih deset tisuća kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i turizam Karlovačke županije Vilim Magdić kazao je da se projekt fazanerije možda čini skromnim, ali se očekuje da će za sobom povući druge projekte i zaustaviti propadanje ruralnih krajeva.

Šegrt je naglasio i da Veleučilište Karlovac ima jedinstveni studij lovstvo i zaštita okoliša s kojeg je već izašlo 49 inženjera, a koji tek trebaju dati svoj doprinos u revitalizaciji lovstva.

Predavač sa studija lovstva Krešimir Veble kazao je da je u Europi 7,3 milijuna lovaca, u brojkama predstavio profil turista lovaca iz nekoliko zemalja i izrazio skepsu da bi se, prema sadašnjem stanju, u Karlovačkoj županiji moglo učiniti puno na privlačenju turista.

Preduvjet tomu je standardizacija lovne usluge s promocijom, onemogućavanje ilegalnog lovnog turizma, izrada baze podataka o viškovima divljači za odstrel, specijalistička edukacija ljudi koje radi u lovnom turizmu (s certifikacijama u budućnosti), te tiskanje višejezičnih knjižica o lokalnim lovnim običajima.

Predsjednik Lovačkog saveza Karlovačke županije Vinko Pavlić kazao je da je tijekom prošle godine registriranih stranih lovaca u svim lovištima županije bilo 254, a prihod koji su registrirala lovačka društva je oko milijun kuna. Lovački savez, kazao je, ima potpisane sporazume sa lovcima Slovenije i BiH, a odnedavno i s lovcima Bavarske na čijem će sajmu u listopadu imati besplatni štand za prezentaciju svojih lovišta i usluga. (Hina)



Pisane vijesti