Izvorno zagorsko: „Moja roža“ Vesne Hršak pobjednica 8. manifestacije "Babičini kolači"

Slika /arhiva/140426-zagorje_002.jpg

Babičini kolači, ovogodišnje natjecanje zagorskih baka u pripremi slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, održano je protekle subote u Humu na Sutli, otkuda dolazi prošlogodišnja pobjednica, Magda Svečak.

Program manifestacije, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, županijske Turističke zajednica i općine Hum na Sutli, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, vodila je Karmen Špiranec.

Dobroj atmosferi na manifestaciji pridonio je i zabavni program u izvođenju ženskog vokalnog ansambla Sotelia i Siniše Miklaužića iz Huma na Sutli, vokalne skupine Lira iz Đurmanca te plesnog para iz KUD- Zabok.

Za pobjedničku se lentu natjecalo 35 babica iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije, u dvorani OŠ Viktora Kovačića u Humu na Sutli, gdje su izložile delicije spravljene po starinskim receptima, koje su kušale stotine posjetitelja.

Osim kolača prijavljenog na natjecanje, babice su na stolove iznijele još mnoge kolače, kao i razne druge domaće proizvode pripravljene za ovaj dan.

Prije službenog programa, članovi ocjenjivačke komisije, koju čine vrsni gastronomski znalci: zagorski kuhar Slavko Večerić, počasni član Hrvatske kulinarske akademije i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Marko Živaljić, predsjednik Kuharskog saveza KZŽ i vlasnik agroturizma Majsecov mlin i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje – kušali su redom sve kolače, ocjenjujući pritom originalnost (autohtonost) recepta, izgled i okus te prezentaciju kolača od strane natjecateljice.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice su se natjecale i za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj se kategoriji boduje opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom i dekoracijom izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome su odlučivale Senka Jurina, folkloristkinja iz Zaboka i Branka Šprem Lovrić, etnologinja, voditeljica muzeja Staro Selo Kumrovec.

Prema ukupnim ocjenama, „Moja Roža“ Vesne Hršak iz Petrovskog prevagnula je u oštroj konkurenciji ukupno 35 slastica i osvojila prvo mjesto, dok se na drugo plasirala Marija Bračević također iz Petrovskog s „Tortom od bučinih koštica“, a treće je mjesto zauzela Ivanka Hublin iz Hrašćine ispekavši „Ružice od oraha i maka“.

U kategoriji „Izvorno zagorsko“, drugu je godinu zaredom pobijedila Vesna Hršak i time postala dvostruka ovogodišnja pobjednica.

Ovogodišnjim pobjednicama Babičinih kolača, priznanja, lente i prigodne poklone, dodijelili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Pobjednicama prijašnjih godina zahvalnice za promicanje manifestacije i tradicionalne zagorske kulture uručio je načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

Uz mnoge druge goste, manifestaciju je posjetio i Neven Mimica, europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača, bivši zastupnik u EU parlamentu Oleg Valjalo i saborska zastupnica Dunja Špoljar.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja, bit će objavljena knjiga svih recepata kolača natjecateljica, koja će biti dostupna u knjižarama Alfe i Profila.



Pisane vijesti