Izmjenama propisa potaknut plasman, konzumacija i promocija domaćih proizvoda

Slika /arhiva/mint.jpg

Krajem prošle godine Ministarstvo turizma usvojilo je Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani“, „Barovi“, „Catering objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“. Tako je novim pravilnikom, između ostaloga, u vrste ugostiteljskih objekata iz skupine „Barovi“ dodan objekt „Kušaonica“. Time je omogućeno da kušaonice, kao vrstu ugostiteljskog objekta, od sada mogu imati i ugostitelji, odnosno trgovačka društva i obrti, a ne samo obiteljsko poljoprivredna gospodarstva kao što je to do sada bio slučaj. Ove izmjene učinjene su s namjerom da se kroz ovu vrstu ugostiteljskog objekta dodatno potakne plasman, konzumacija i promocija domaćih proizvoda.

Krajem prošle godine Ministarstvo turizma usvojilo je Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani“, „Barovi“, „Catering objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“.

Tako je novim pravilnikom, između ostaloga, u vrste ugostiteljskih objekata iz skupine „Barovi“ dodan objekt „Kušaonica“. Time je omogućeno da kušaonice, kao vrstu ugostiteljskog objekta, od sada mogu imati i ugostitelji, odnosno trgovačka društva i obrti, a ne samo obiteljsko poljoprivredna gospodarstva kao što je to do sada bio slučaj. Ove izmjene učinjene su s namjerom da se kroz ovu vrstu ugostiteljskog objekta dodatno potakne plasman, konzumacija i promocija domaćih proizvoda.

„Ministarstvo turizma je u 2014. godini provodilo program Konkurentnost turističkog gospodarstva, putem kojeg su se s ukupno 26,65 milijuna kuna sufinancirali projekti usmjereni na obogaćivanje turističke ponude, stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, povećanje zaposlenosti, umrežavanje pružatelja usluga u turističke klastere te na unaprjeđenje međunarodne turističke prepoznatljivosti. Putem mjere A3 odobreno je financiranje 83 projekta za OPG-ove diljem Hrvatske, a hrvatska turistička ponuda je tako postala bogatija, između ostaloga, i za 20-ak novih kušaonica vina. Siguran sam kako će izmjene i dopune ovog pravilnika osigurati otvaranje još većeg broja kušaonica“, naglasio je ministar Lorencin.

Pravilnikom je kušaonica definirana kao ugostiteljski objekt u kojem se uslužuju vina i/ili druga pića i/ili prehrambeni proizvodi, u svrhu prezentacije, degustacije i prodaje, uz koje se mogu u manjim količinama usluživati i drugi s njima nadopunjujući proizvodi.

Neslužbno pročišćeni teskt Pravilnika nalazi se na stranicama Ministarstva turizma, a Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina „Restorani“, „Barovi“, „Catering objekti“ i „Objekti jednostavnih usluga“ na stranicama Narodnih novina.



Pisane vijesti