Izložbom "Split u grafikama" počelo obilježavanje uvrštavanja Splita na UNESCO-ovu listu

Slika /arhiva/091024-split_g.jpg

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici večeras je otvorena izložba "Split u grafikama" kojom je počelo obilježavanje 30. godišnjice uvrštavanja Splita na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.



Split, odnosno njegova stara gradska jezgra sa Dioklecijanovom palačom, uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine 26. listopada 1979. godine, pa će, kako je večeras najavljeno, u ponedjeljak 26. listopada na splitskoj Pjaci biti podignuta zastava UNESCO-a.

Završetak ovog obilježavanja najavljen je za 15. prosinca ove godine kada će posebnom izložbom u Staroj gradskoj vijećnici biti predstavljena povijest radova na obnovi Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre.

"Ovo obilježavanje 30. godišnjice uvrštavanja Splita na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine iznimno je važno jer se time želi osvijestiti i podučiti mlađe naraštaje o tom događaju. Split je skupa s Dubrovnikom prvi u Hrvatskoj, odnosno bivšoj Jugoslaviji, prije 30 godina uvršten na taj UNESCO-ov popis", rekla je večeras na ceremoniji otvaranja izložbe Nansi Ivanišević, savjetnica za kulturu splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Dogradonačelnica Splita Anđelka Visković koja je i otvorila izložbu "Split u grafikama" rekla je kako svatko tko živi u Splitu mora biti ponosan što je UNESCO prepoznao Split kao svjetski grad kulture.

Izložba je ujedno, kako je objašnjeno, i dio 4. međunarodnog grafičkog bijenala "Splitgraphic" koji traje od 1. listopada do 15. prosinca ove godine. Večeras je predstavljena i grafika "Dioklecijanova palača" japanskog umjetnika Masuhira Fukude.

"Fukuda je jedan od vodećih suvremenih svjetskih grafičara koji je diljem svijeta osvojio 45 nagrada, a njegova grafika posvećena Dioklecijanovoj palači ubraja se među nekoliko najprestižnijih u svijetu", rekao je direktor 4. međunarodnog bijenala "Splitgraphic" Pavo Majić.

Po Majićevim riječima Fukuda je obećao napraviti posebnu "grafičku mapu Splita". "Za posjeta Splitu Fukuda mi je rekao da nigdje u svijetu nije vidio takav grad kao što je Split sa svojom starom gradskom jezgrom", istaknuo je Majić. (Hina)
 

Pisane vijesti