Izložba „Tradicijske frizure i oglavlja“

Slika /arhiva/100421-TZZZ-logo.jpg

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na osmu ovogodišnju izložbu u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije kojom nastavljamo ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu, te njegovanje kulture i običaja Zagrebačke županije, u srijedu 10. kolovoza, u 12 sati, Preradovićeva 42, Zagreb.

Autorice izložbe - Ljiljana Stanko, Zdenka Bartol i Anita Tomašić - predstavit će nam bogatstvo vrbovečke narodne nošnje, odnosno jedan njen dio vezan za ukrašavanje glave. Tako te će se na izložbi moći vidjeti privezače, poculice, rupci, marame, svilenjaci, peče i čipke.

Etno-izložba „Tradicijske frizure i oglavlja“ organizirana je u sklopu 31. turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“.

Izložba traje do 5. rujna 2011. godine.

„Tradicijske frizure i oglavlja“

Oduvijek je kosa djevojkama bila ukras i dika i u pravilu je nisu nikada šišale. Zdrava, duga kosa pokazivala je zdravlje djevojke, buduće udavače. U 20 stoljeću djevojčice su na pletenice uz glavu vezivale privezače - šarene kupovne trake s cvjetnim uzorkom, dok su ih one koje su već bile za udaju namatale u kofrtanj. Između dva rata pletenice su se slagale u košaricu ili u futu. Udane žene nosile su posebna pokrivala za glavu - poculicu. Poculica se vezala na glavu tek udane žene kada joj se skinuo vijenac i ona ju je nosila u svim prigodama, a s poculicom su žene bile i pokapane. Bila svečana ili za svaki dan, poculica se uvijek sastojala od istih dijelova: naveza, vuha i rudeša. Zimi i kada su radile na polju žene su preko poculice vezale marame da im se ne zaprlja. Prije pojave industrijskih marama žene su imale  peče koja je bila uz dva ruba ukrašena prijeborom crvene boje uz koje se prišivala čipka koju su same kačkale, a kasnije su i nju kupovale.  Kako je ponos i ukras svake djevojke bila kosa, tako su to kod muškaraca bili brkovi i šešir. Poseban ponos su bili dugački brkovi koje su oni onda uvijali. Šešir su nosili i dječaci, a šešir se skidao samo pri ulasku u crkvu, u kući i pri pozdravljanju. Po raznim ukrasima na šeširu znalo se koji je dečko ili muž iz kojeg mjesta. Vrbovečki šešir je tip polucilindra crne boje obrubljen crnom trakom od koje je na stražnjoj strani načinjena ruža i to je osobitost vrbovečkog šešira. Prema mišljenju modernih modnih stručnjaka ovaj šešir mogu nositi i muškarci i žene.



Najave