​Istarska županija razvija cikloturizam

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180802_byke_fah.jpg

U Istarskoj županiji cikloturizam privlači sve veći broj posjetitelja i turista, a zahvaljujući bespovratnim financijskim sredstvima Ministarstva turizma iz Fonda za razvoj turizma poboljšat će se postojeća biciklistička infrastruktura, sadržaji i usluge za sve koji Istru žele doživjeti bicikirajući. Prema analizi županijskog Odjela za turizam, koja se temelji na istraživanju i dostupnim podacima o broju i profilu gostiju te korištenim smještajima, učinak od gostiju koji u Istru dolaze zbog biciklizma ili se biciklom koriste dok su ondje seže čak do 50 milijuna eura.

"Danas su te brojke vjerojatno i veće budući da nova istraživanja naznačuju velik porast aktivnog turizma. Cikloturizam je važan turistički proizvod koji privlači sve veći broj posjetitelja i turista u Istarsku županiju, stoga želimo kvalitetno planirati razvoj ovog segmenta turizma, te time utjecati na održivi razvoja proizvoda, zadovoljstvo turista, ali i lokalnog stanovništva, te podignuti razinu sigurnosti na cestama", rekla je pročelnica Upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Podsjetila je da se "bike-proizvod" u Istri počeo razvijati od kraja '90-ih te istaknula da će se operativnim planom razvoja cikloturizma objediniti već postojeća biciklistička infrastruktura destinacije, sadržaji, usluge te ponuda i potražnja.

"Početak sustavnog razvoja biciklističkog proizvoda označilo je sklapanje sporazuma između javnog i privatnog sektora odnosno između Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, Istarske razvojne turističke agencije i svih velikih hotelijera", dodala je.

Po njenim riječima, tijekom kolovoza počet će aktivnosti vezane uz izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma na području Istarske županije dok će se tijekom sljedećih mjeseci analizirati postojeće stanje vezano uz planove, projekte, zakonsku regulativu i ostale aspekte koji utječu na razvoj tog specifičnog turističkog proizvoda.

Operativni plan izradit će Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i to za razdoblje od 2019. do 2025. Bit će to cjeloviti dokument na temelju kojega bi se trebao razvijati cikloturizam Istarske županije što je ujedno i jedna od smjernica master plana razvoja turizma Istre do 2025., zaključila je Prodan Mraković. (Hina/FaH)

Ostale vijesti