Info dan projekta INHERIT - strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Sredozemlja

  • Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190524_inherit1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Info dan projekta INHERIT (Interreg Mediterranean program) održan je 24. svibnja u Velom Lošinju u organizaciji Ministarstva turizma. Projekt promiče održive turističke aktivnosti u obalnim i priobalnim turističkim odredištima Sredozemlja, na nedovoljno iskorištenim područjima, rješavajući turističke pritiske sezonalnosti i prekapacitiranosti, istodobno čuvajući prirodnu baštinu, a provodi se od početka veljače 2018. i trajat će do kraja siječnja 2022. godine. Uz Ministarstvo turizma, u projektu sudjeluje 14 partnera iz 10 sredozemnih zemlja, s tim da je vodeći partner u projektu Regija Peloponez (Grčka).

Sudionici su tijekom ovog događanja imali priliku saznati više o pojedinima aktivnostima, ciljevima i očekivanim rezultatima projekta INHERIT, pri čemu je poseban naglasak stavljen na razvijanje, proučavanje i ugradnju mogućih mjera za jačanja održivog turizma na udaljenim sredozemnim otocima što, između ostaloga, spada u primarne projektne zadatke Ministarstva turizma.

Nazočnima se obratila pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić koja je naglasila kako odgovorni razvoj turizma postaje sve važniji u upravljanju modernim turističkim procesima te da, pri stvaranju strategija za razvoj turizma koje se moraju temeljiti na odgovornom rukovođenju svim procesima u destinaciji, ključnu ulogu imaju lokalne zajednice uz sudjelovanje i potporu javnog i privatnog sektora te stanovnika.

U nastavku su održane stručne prezentacije, pri čemu je direktor TZ grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković govorio o održivom razvoju na ovom području, dr. sc. Mira Zovko iz Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike govorila je o problematici negativnog utjecaja turističkog sektora na okoliš i predstavila moguće mjere za smanjenje takvih učinaka, a dr. sc. Nikolina Rako Gospić iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora „Plavi svijet“ upoznala je sudionike s primjerom dobre prakse pod nazivom „Jadranski projekt dupin na Lošinju - sinergija znanosti i zaštite prirode“.

Poslije prezentacija uslijedila je i stručna radionica u prostorima Lošinjskog edukacijskog centra o moru, tijekom koje su sudionici upoznati s ugroženim i zaštićenim vrstama, prijetnjama morskom okolišu, mjerama zaštite prirode i slično.

Sudionici Info dana bili su predstavnici lokalnih i županijskih zajednica, hotelsko-turističkog sektora, udruga, nacionalnih i prirodnih parkova, te učenici Srednje škola Ambroza Haračića koji su aktivno sudjelovali snimanjem i vođenjem intervjua na hrvatskom i engleskom jeziku o temi „Održivi razvoj turizma“. Kako je 22. svibnja bio Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj pomoćnica ministra turizma Olivera Šarić je, u ime projekta INHERIT, Rikardu Heskyju, članu uprave Jadranka hotela d.o.o. i Srednjoj školi Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, poklonila biljke (ružmarin i smilje), koje su potom učenici posadili u svoj aromatični školski vrt.
 
Veli lošinj, 24. 5. 2019. - Info dan projekta INHERIT - prezentacije


Stranica