HUT pozdravlja dogovor o kretanju putnika unutar EU-a

Slika /AAA_2020_ABC/a_fotke/HN20200516576595.JPG

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja u utorak postignut dogovor na razini EU-a o mjerama ograničavanja slobodnog kretanja zbog pandemije koronavirusa, koje će od sada biti jasnije i predvidljivije, izvijestili su u utorak iz te udruge.

"Pozdravljamo donošenje zajedničkih europskih preporuka koje su preduvjet za ukupno odvijanje turističkog prometa u Europskoj uniji. Kako smo i do sada isticali, a hrvatska nam Vlada u tome pružala podršku, regionalni pristup jedna je od ključnih pretpostavki uspješne organizacije kretanja ljudi i borbe s pandemijom. Uz to, posebno pozdravljamo i preporuku da se informacije o mjerama za putnike objavljuju 24 sata prije stupanja na snagu", poručio je direktor HUT-a Veljko Ostojić.
 
Iz te udruge iznose kako se u odluci navodi i da će svim putnicima na raspolaganju biti zajednička karta koju je izradio Europski centar za kontrolu bolesti, na kojoj će bojama biti označena epidemiološka stanja svih regija EU-a prema zajedničkim kriterijima i podacima koje će tjedno dostavljati države članice.
 
Države članice trebale bi tako svakog tjedna Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dostavljati dostupne podatke o sljedećim kriterijima: broju novoprijavljenih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana, broju testova provedenih u proteklom tjednu na isto toliko stanovnika (stopa testiranja) te postotak pozitivnih testova provedenih u proteklom tjednu (stopa pozitivnih testova).
 
"Na temelju tih podataka ECDC bi trebao objavljivati tjedne karte država članica EU-a s pojedinačno označenim regijama kako bi doprinio donošenju odluka u državama članicama, a područja bi trebala biti označena bojama zelenom, narančastom, crvenom i sivom", prenose iz HUT-a.
 
Zelenom bi bila označena područja ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva niža od 25, a stopa pozitivnih testova manja od 4 posto, a narančastom ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva manja od 50, ali je stopa pozitivnih testova 4 posto ili veća, ili ako se 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva kreće od 25 do 150, ali je stopa pozitivnih testova manja od 4 posto.
 
Crveno bi bila područja ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva 50 ili veća, a stopa pozitivnih testova 4 posto ili veća, ili ako je 14-dnevna stopa prijavljenih slučajeva veća od 150, dok bi sivom bojom označili područja ako ne postoji dovoljno informacija ili ako je stopa testiranja 300 ili manja.
 
Iz HUT-a navode i da je uz to na razini EU-a dogovoreno i uzajamno priznavanje testova između država.
 
"Iako će države same odlučivati koje će mjere ograničavanja primjenjivati, trebale bi najprije 48 sati ranije obavijestiti sve u dotičnoj državi članici, kao i ostale države članice te Europsku komisiju, a javnost u pravilu 24 sata prije nego što mjere stupe na snagu, kažu iz HUT-a, dodajući da će sve te informacije biti dostupne na platformi "Re-open EU". (Hina/FaH)

Pisane vijesti