HTZ: U sustav eVisitor uneseno 48 tisuća obveznika

Slika /arhiva/eVisitor_www_L.jpg

U novi sustav za prijavu i odjavu turista Hrvatske turističke zajednice (HTZ) eVisitor do 11. siječnja uneseno je gotovo 48 tisuća obveznika pružatelja usluga smještaja ili oko 80 posto od njih ukupno više od 60 tisuća u Hrvatskoj, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a. Napominjući da većina obveznika, koji još nisu uneseni u sustav, imaju rješenje o sezonskom poslovanju u određenom razdoblju, iz Glavnog ureda HTZ-a podsjećaju da je eVisitor krenuo s 1. siječnjem ove godine temeljem novog Pravilnika o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici. Sustav eVisitor služi prijavljivanju i odjavljivanju turista, prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima te je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, kao i za obradu i analizu podataka za statistička izvješća u realnom vremenu, a dostupan je besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija.

U novi sustav za prijavu i odjavu turista Hrvatske turističke zajednice (HTZ) eVisitor do 11. siječnja uneseno je gotovo 48 tisuća obveznika pružatelja usluga smještaja ili oko 80 posto od njih ukupno više od 60 tisuća u Hrvatskoj, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Napominjući da većina obveznika, koji još nisu uneseni u sustav, imaju rješenje o sezonskom poslovanju u određenom razdoblju, iz Glavnog ureda HTZ-a podsjećaju da je eVisitor krenuo s 1. siječnjem ove godine temeljem novog Pravilnika o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici.

Sustav eVisitor služi prijavljivanju i odjavljivanju turista, prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima te je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe, kao i za obradu i analizu podataka za statistička izvješća u realnom vremenu, a dostupan je besplatno svim korisnicima putem interneta kao web aplikacija.

Trenutno se eVisitor integrira sa sustavom eGrađanin čime će se pojednostaviti prijava za fizičke osobe, a s njime su povezani i novi sustav MUP-a, putem kojeg se razmjenjuju podaci o strancima, te sustav FINA-e putem kojeg se automatski učitavaju FINA izvodi.

"Te dvije integracije pojednostavnit će administriranje te smanjiti troškove izdavanja FINA izvoda po svakoj turističkoj zajednici", ističu iz Glavnog ureda HTZ-a, podsjećajući da je eVisitor jedinstveni i centralizirani sustav u kojeg svi obveznici prijave i odjave turista moraju prijaviti svoje turiste.

Obveznici su pružatelji usluga smještaja kojih je više od 60 tisuća registriranih u Hrvatskoj, a pristup sustavu imaju i 300-tinjak turističkih zajednica te tijela državne uprave vezana za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti - Turistička inspekcija, Ministarstvo unutarnjih poslova-MUP, Porezna uprava, Carinska uprava, Državni zavod za statistiku i dr.

Nakon dugo vremena u sustavu TZ-a novi informacijski sustav

"Nakon dugo vremena u sustavu TZ-a imamo novi informacijski sustav usklađen s trendovima i zakonima koji će uvelike informatizirati i ubrzati rad na poslovima oko boravišne pristojbe, a mada je bilo sumnjičavih te je, kao i kod drugih promjena, postojala određena zabrinutosti oko postupaka korištenja i funkcioniranja, sustav ipak funkcionira, što pokazuje i trenutna brojka od gotovo 48 tisuća unesenih obveznika, za razliku od njih blizu 23 tisuće koliko ih je bilo unesenih krajem studenog prošle godine kada smo sustav predstavili javnosti", poručuje direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Dodaje i da su pojedine turističke zajednice u prijelaznom razdoblju još zadržale postojeća informatička rješenja za prijavu i odjavu turista koja su dodatno prilagodila kako bi imali kontrolu ili kako bi zadržali neke druge funkcionalnosti, poput turističke članarine.

"Bilo je i ima još povremenih pitanja s terena oko tog sustava koja se najviše odnose na rješenja obveznika, šifre MUP-a, korištenje sustava od osoba koje nemaju adekvatno informatičko znanje i druga na koja sva HTZ nastoji odgovoriti i riješiti nejasnoće što prije, uključujući po potrebi i Ministarstvo turizma kada je u pitanju zakonska regulativa", kaže Ivičić.

Temeljem prijedloga s terena sustav je i nadograđen, a sukladno zakonima i pravilnicima te dogovorima sa MUP-om, određeno je i da neka 'polja' ('kućice' za ispuniti) koja su trenutno u sustavu eVisitor označena kao obavezna neće još biti obvezna, poput polja vezana za adresu prebivališta, mjesto rođenja te podatke o vizi i graničnom prijelazu, za što su, kako kaže Ivičić, zaprimili i najviše komentara i sugestija.

Za korištenje sustava eVisitor Glavni ured HTZ-a provodio je prošle godine i još provodi brojne terenske radionice i edukacije, svi materijali o tome su dostupni i na web stranicama HTZ-a te mreži YouTube. (Hina)



Pisane vijesti