HTZ u povodu Svjetskog dana turizma: Cilj je razvoj održivog turizma

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) svim aktivnostima i programima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini podupire projekte i pridonosi očuvanju i zaštiti okoliša, prirode i voda što je i njena obveza s ciljem razvoja održivog turizma.

Naglasila je to na današnjem susretu s novinarima u povodu Svjetskog dana turizma, 27. rujna, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić, dodajući da će HTZ i dalje davati potpore projektima koji štite prirodu i pridonose razvoju ponude.

Stalni razvoj ponude i novih turističkih proizvoda važan je i za produljenje sezone u hrvatskom turizmu te širenje turizma i na nerazvijena turistička područja. U tome bi u budućnosti još veću ulogu trebao imati sustav turističkih zajednica, čiji smjer daljeg razvoja ide ka destinacijskim menadžment organizacijama (DMO) za što je ove godine već održano niz edukacija, kazala je Matešić.

S obzirom na ovogodišnju temu Svjetskog dana turizma "Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost" istaknula je da turističke zajednice na lokalnoj razini same ili u suradnji s školama ili drugima provode aktivnosti kojima se štiti i čisti okoliš, plaže, obale, uvale i drugo.

Povodom tog Dana, koji se danas po 'naputku' Svjetske turističke organizacije (UWTO), obilježava diljem svijeta, Hrvatska turistička zajednica je na svojoj službenoj Facebook stranici Love Croatia pozvala korisnike (prijatelje) te stranice da šalju fotografije s temom hrvatskih rijeka i jezera, aktivnosti na vodi, umjetničkih fotografija hrvatskih vodenih površina i Jadranskoga mora. Do roka za to, 25. rujna, pristiglo im je puno fotografija, od kojih su najbolje birali novinari na današnjem susretu s Matešić, a odabrane fotografije bit će objavljene na Facebook stranici HTZ-a, dok će autori dobiti nagrade.

Uz to, Matešić je danas objavila i da je Facebook stranica HTZ-a Love Croatia ovih dana prešla 920 tisuća 'prijatelja', što ju po statistici servisa Socialbakers.com svrstava među prvih pet najbrže rastućih 'travel' stranica u svijetu, dok se na listi top stranica iste kategorije nalazi na 24. mjestu ispred Španjolske, Novog Zelanda, Austrije, Švicarske i Njemačke, kao i na 7. mjestu liste top stranica turističkih organizacija. Najveći broj 'prijatelja' te stranice je iz Hrvatske (oko 133 tisuće), pa iz Italija (oko 120 tisuća), Njemačke (116 tisuća), Austrije (oko 74 tisuće), Mađarske (oko 66 tisuća) i Poljske (oko 55 tisuća).
(Hina)



Pisane vijesti