HTZ: U 2017. više promocije zdravstvenog i kongresnog turizma, nautike i kontinenta

Slika /arhiva/P-H20161124000709.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u idućoj godini s proračunom od 260 milijuna kuna koji je iznosom vrlo sličan ovogodišnjem, uz redovite aktivnosti planira pojačati promociju zdravstvenog, kongresnog i kontinentalnog turizma, nautike te predsezone i posezone. Najavljeno je to u ponedjeljak na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a koje je prihvatilo prijedlog programa rada HTZ-a za iduću godinu, s financijskim planom. Prema tom programu, prihodi i rashodi HTZ-a u 2017. godini bit će na sličnoj razini kao ovogodišnji s tim da se od boravišne pristojbe očekuje sedam posto više ili 123,5 milijuna kuna. Povećanje se očekuje i od turističke članarine unatoč njenom smanjenju ove godine za pet posto i to s 54 na 65,3 milijuna kuna. Iz državnog proračuna HTZ očekuje sličan iznos kao i ove godine - oko 44 milijuna kuna. Sve to će, po ocjeni predsjednika HTZ-a i ministra turizma Garija Cappellija i direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića, omogućiti usmjeravanje više novca nego do sada u promociju spomenutih turističkih segmenata.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u idućoj godini s proračunom od 260 milijuna kuna koji je iznosom vrlo sličan ovogodišnjem, uz redovite aktivnosti planira pojačati promociju zdravstvenog, kongresnog i kontinentalnog turizma, nautike te predsezone i posezone.

Najavljeno je to u ponedjeljak na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a koje je prihvatilo prijedlog programa rada HTZ-a za iduću godinu, s financijskim planom.

Prema tom programu, prihodi i rashodi HTZ-a u 2017. godini bit će na sličnoj razini kao ovogodišnji s tim da se od boravišne pristojbe očekuje sedam posto više ili 123,5 milijuna kuna. Povećanje se očekuje i od turističke članarine unatoč njenom smanjenju ove godine za pet posto i to s 54 na 65,3 milijuna kuna. Iz državnog proračuna HTZ očekuje sličan iznos kao i ove godine - oko 44 milijuna kuna.

Sve to će, po ocjeni predsjednika HTZ-a i ministra turizma Garija Cappellija i direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića, omogućiti usmjeravanje više novca nego do sada u promociju spomenutih turističkih segmenata.

Program rada s financijskim planom HTZ-a treba prihvatiti Sabor HTZ-a, čije se održavanje očekuje u iduća dva tjedna.

"Ono što HTZ do sada nije davao, a iduće godine će dati, je 200 tisuća kuna za HGSS. Za zdravstveni turizam izdvajamo dva milijuna kuna, jer je to segment s potencijalom ostvarenja oko milijarde eura prihoda godišnje za razliku od sadašnjih 450 milijuna eura", istaknuo je Cappelli.

Slično se očekuje i od nautike za čiju će se promociju izdvojiti dva milijuna kuna te od kongresnog turizma, zbog čega će se pri HTZ-u ponovno otvoriti kongresni ured, nakon što je prije par godina zatvoren.

U strukturi proračuna HTZ-a za iduću godinu Vijeće je prihvatilo i povećanje iznosa s dva na 3,5 milijuna kuna za DMK (destinacijske menadžment kompanije) uz objašnjenje da je riječ o domaćim turističkim agencijama, vrlo bitnim za produljenje sezone odnosno pred i posezonu za čije se promocije sredstva povećavaju s 14,2 na 26,1 milijun kuna.

Na troškovima stranih predstavništava HTZ iduće godine planira uštedjeti oko dva milijuna kuna, odnosno izdvojiti oko 27 milijuna kuna, dok se za Glavni ured HTZ-a sredstva povećavaju s 18,7 na 21 milijun kuna.

Ministar Cappelli istaknuo je da će Ministarstvo turizma iz proračuna za iduću godinu dobiti pet milijuna kuna za CRO-karticu te još pet milijuna kuna za nerazvijena turistička područja što će, kako očekuje, biti dobra prilika za razvoj turizma na kontinentu odnosno za sve krajeve u kojima turizam još nije razvijen. On ne očekuje smanjenje novca iz državnog proračuna za Ministarstvo turizma za iduću godinu.

Članovi Vijeća Boris Žgomba i Marcel Medak kao i drugi, prihvaćajući proračun HTZ-a za iduću godinu naglasili su važnost njegove uravnoteženosti i razvojnosti, jer u mnoge proizvode po njihovom mišljenju treba više ulagati. Hotelijeri su zadovoljni povećanjem iznosa za podršku industriji s 51 na 51,3 milijuna kuna.

Šime Klarić je ispred Udruge malih i obiteljski hotela istaknuo da je malim poduzetnicima u turizmu pa i malim hotelijerima i agencijama, vrlo bitna suradnja u promociji na stranim tržištima te da bi bilo dobro da se radi toga više udružuju.

Najavljeno je i povećanje iznosa za udruženo oglašavanje HTZ-a i sustava turističkih zajednica s privatnim sektorom u odnosu na ovogodišnjih 55 milijuna kuna.

Vijeće je na današnjoj sjednici prihvatilo i izvješće Nadzornog odbora HTZ-a za prvih devet mjeseci ove godine utvrdivši da je HTZ u tom razdoblju poslovao uredno, ali da pri udruženom oglašavanju treba drugačije riješiti i naći novi model za plaćanje PDV-a.

Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju HTZ-a za prvih devet mjeseci ove godine.

Ratomir Ivičić upozorio je da će stranim partnerima u udruženom oglašavanju morati dati drugačije rokove i uvjete zbog slabe realizacije potpisanih ugovora, dok je ministar Cappelli najavio veću kontrolu plaćanja boravišne pristojbe zbog dužnika koji to, kako je ocijenio, očito ne shvaćaju ozbiljno. (Hina/FaH)



Pisane vijesti