HTZ: Turistički porasti u devet mjeseci i rujnu, pozitivni i prvi dani listopada

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/HTZ_log-w.jpg

Hrvatsku je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 18,8 milijuna turista ili 4,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su gotovo 103 milijuna noćenja ili 2 posto više, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), iz koje ističu da je i mjesec rujan bio pozitivan, kao i prvi dani listopada.

Podaci o fizičkom turističkom prometu za prvih devet mjeseci ove godine iz sustava eVisitor objavljeni su i na web stranicama HTZ-a, a pokazuju da je stranih turista u Hrvatsku došlo gotovo 17 milijuna ili 4 posto više nego u istom lanjskom vremenu, dok su s ostvarenih 90,4 milijuna noćenja u plusu od 1,3 posto.

Domaćih gotovo 2 milijuna turističkih dolazaka porast je od 9,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. Broj njihovih noćenja uvećan je za 7 posto, na gotovo 12,5 milijuna noćenja.

S te su se strane domaći turisti ove godine našli na drugom mjestu među svim tržištima, odmah iza Njemačke, čiji su turisti i dalje najbrojniji u Hrvatskoj. Treći su Slovenci, a četvrti Austrijanci, dok peto mjesto gotovo dijele Poljaci i Talijani.

Promatrano po stranim tržištima, s većine su u prvih devet mjeseci ove godine u hrvatskom turizmu zabilježeni porasti. Porasti i dolazaka i noćenja turista bili su iz Kine, Koreje, SAD-a, Kanade, Ukrajine, Španjolske, BiH-a, Francuske, Italije, Mađarske, Rusije, Slovenije, Slovačke, Švicarske i Ujedinjenog kraljevstva. Tržišta koja bilježe rast u dolascima uz blagi pad broja noćenja su Belgija, Finska, Poljska i Njemačka, a pad u dolascima turista uz rast noćenja bilježi se iz Japana. Pad i dolazaka i noćenja turista bilježi se iz Danske, Češke, Nizozemske, Norveške i Švedske.

Prema vrsti smještaja, najviše je u devet mjeseci, 44 posto od ukupnih noćenja, ostvareno u obiteljskom smještaju, potom 26 posto u hotelima, što u apsolutnim brojkama znači i da je u objektima u domaćinstvu ostvareno 38,2 milijuna noćenja ili 2,6 posto više nego u devet mjeseci 2018., dok je u hotelima noćenja bilo gotovo 23 milijuna ili 1,6 posto više.

Ukupno gledano, u prvih devet mjeseci je u svim vrstama komercijalnog smještaja ostvaren porast broja turističkih noćenja, osim u kampovima, koji su s gotovo 18,5 milijuna noćenja u blagom zaostatku od 1 posto za prošlom godinom.

S druge strane, najveći porast noćenja od 21 posto zabilježen je u objektima na OPG-ovima, ali na maloj 'bazi', kojom su se ti objekti u prvih devet mjeseci ove godine ipak primakli ukupnoj brojci od sto tisuća noćenja (96,7 tisuća).

Promet odnosno noćenja su porasla i u nekomercijalnom smještaju i to za 3,5 posto, na 12,5 milijuna noćenja, čime taj smještaj u ukupnom prometu sudjeluje sa 12 posto.

U rujnu turista kao lani, ali s više noćenja

Samo u rujnu ove godine u Hrvatsku je došlo 2,3 milijuna turista, što je na razini lanjskog rujna, ali je sa 12,8 milijuna noćenja ostvaren porast od 4 posto.

Stranih je turista u rujnu bilo 2,1 milijun ili 0,5 posto manje nego u lanjskom rujnu, a ostvarili su 3,4 posto više noćenja ili 11,3 milijuna. Ostalo su ostvarili domaći turisti, koji su u dolascima u plusu od 4 posto te u noćenjima od 8 posto, čime su dosta i pridonijeli ukupnim porastima u rujnu.

U hotelima je u rujnu ostvareno tek nešto manje noćenja nego u obiteljskom smještaju - 3,5 milijuna naprema 3,7 milijuna, pri čemu je to za hotele bio blagi porast od 0,1 posto u odnosu na rujan 2019., a za obiteljski (komercijalni) smještaj porast od 4,5 posto.

Pozitivni trendovi i u prvim danima listopada

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da se pozitivni trendovi fizičkog turističkog prometa nastavljaju i u prvim danima listopada.

"U dosadašnjem dijelu listopada u Hrvatskoj je zabilježeno više od 350 tisuća dolazaka turista, što je porast od 6 posto u odnosu na iste dane listopada 2018., a još veći porast od 10 posto je sa više od 1,3 milijuna noćenja do sada", iznose iz HTZ-a, zaključujući i da po tim brojkama "posezona u Hrvatskoj ide izvrsno". (Hina)

Pisane vijesti