Hrvatskoj potrebni kvalitetniji projekti za sredstva iz Plana za ulaganje EK-a

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Iako su joj kroz Plan za ulaganje Europske komisije dostupna financijska sredstva, Hrvatskoj još uvijek nedostaje provedivih projekata, ocijenjeno je na prezentaciji Plana koja je održana u petak u organizaciji Predstavništva Europske komisije.

Plan ulaganja za Europu, predstavljen u petak novinarima u zgradi Predstavništva EK, jedan je od deset prioriteta Europske komisije za povećanje konkurentnosti, rasta, zapošljavanja i investicija, koji za ciljeve ima uklanjanje prepreka ulaganju jačanjem jedinstvenog tržišta, osiguravanje vidljivosti i tehničke pomoći projektima ulaganja te pametnije iskorištavanje novih i postojećih financijskih sredstava.

Hrvatskoj ne nedostaje ideja za projekte i ulaganja u okviru Plana, no zbog nepovoljnog pravnog i gospodarskog okruženja te slabe koordinacije na razini vlasti, zbog kojih postoje poteškoće u provedbi projekata, Hrvatska još uvijek zaostaje za zapadnim državama, što je slučaj i s drugim državama istočne Europe, ocjenjuju u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

U središtu Plana ulaganja nalazi se Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), koji je uspostavljen u okviru Europske investicijske banke (EIB). Glavni cilj EFSU-a je da se privuku privatni ulagači u kombinaciji s javnim fondovima.

Tim se fondom mobiliziraju dodatna ulaganja u realno gospodarstvo u području infrastrukture, obrazovanja, istraživanja, inovacija, obnovljive energije i energetske učinkovitosti, a poseban se naglasak stavlja na mala i srednja poduzeća (MSP-ove) i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije (poduzeća s 250 do 3000 zaposlenih).

Planira se da će kroz tri godine fondom biti osigurano 315 milijardi eura. EIB je u sklopu EFSU-ja dosad diljem Europe odobrio 46 projekata, s ukupnom vrijednošću od 6,7 milijardi eura. Potpisano je i više od 100 sporazuma s malim i srednjim poduzećima, u ukupnoj vrijednosti od 2,3 milijardi eura.

Najveći postotak dosadašnjeg financiranja, oko 28 posto, otpada na energetske projekte, dok su manja poduzeća na drugom mjestu s 27 posto.  Za hrvatsko gospodarstvo najvažnija je podrška malim i srednjim poduzećima, kao i srednje kapitaliziranim poduzećima, smatraju u Predstavništvu. Za Hrvatsku je važna i mogućnost zajedničkih projekata s državama kandidatkinjama za članstvo EU, a EFSU se može kombinirati i s drugim europskim fondovima.

U svrhu savjetodavne podrške investicijama pokreće se i Europski portal projekata ulaganja (EPPU-a) u okviru kojega će se ulagači moći informirati o postojećim i budućim projektima diljem Europe. Na EPPU-u će se moći predati informacije o svom projektu te ispitati njegova financijska struktura. EPPU je trenutno u fazi prikupljanja dovoljnog broja projekata kako bi privukli investitore, a njegovo pokretanje očekuje se na jesen ove godine. (Hina)



Pisane vijesti