Hrvatski otočni proizvodi na prvom sajmu Culinaria u Beogradu

Slika /arhiva/100922-hop-z1.jpg

Hrvatski otočni proizvodi predstavit će se na prvom međunarodnom specijaliziranom sajmu fine hrane - Culinaria koji se se od 23. do 25. rujna 2010. održati u Beogradu, izvijestili su danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na posebno označenom štandu s promotivnim materijalom o projektu "Hrvatski otočni proizvod" bit će predstavljeni proizvodi 11 otočnih proizvođača, primjerice likeri i rakije s Lastova i Pelješca, riblji proizvodi s Ugljana, rapska torta i baškotin, džemovi s Lastova i Visa, hvarska, korčulanska i pelješka vina, paški i pelješki sirevi, lavanda s Raba, kozmetički proizvodi s Visa, suhomesnati proizvodi s Pelješca i sl.

Sajam Culinaria će po prvi put na jednom mjestu spojiti vodeće proizvođače fine hrane i pića s ključnim profesionalnim kupcima od izvozno-uvoznih trgovačkih kuća i agenata, preko velikih lanaca supermarketa i specijaliziranih dućana delikatesne hrane.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. godine pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.

Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva, a potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.

Oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" do sada je dobilo 70 otočnih proizvođača za 168 proizvoda i proizvodnih linija s 15 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Prvić, Ugljan, Mljet, Lošinj, Pelješac). Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima. (Hina)

Pisane vijesti