Hrvatski ministri Lorencin i Hajdaš-Dončić sa slovenskim ministrom Omerzelom o suradnji dviju zemalja

Slika /arhiva/130906-p001.jpg

Uz nazočnost ministra turizma RH Darka Lorencina te istarskog župana Valtera Flege, danas je u Pazinu održan sastanak slovenskog ministra za infrastrukturu i okoliš Same Omerzela i hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš-Dončića. Ministri su razgovarali o cestovnim prijelazima na granicama između Hrvatske i Slovenije, željezničkom sustavu u Istri te o lučkim upravama i projektima u pomorstvu. Također, na inicijativu župana Flege razgovaralo se o povezivanju Istre s Rijekom i Republikom Slovenijom željezničkim prometom te o cestovnoj infrastrukturi, rješavanju statusa trase „Parenzana“, putničkog terminala Vallelunga, kao i o projektu Katarina – Monumenti, luci nautičkog turizma i sportskoj lučici Bunarina te Tehnomont Marini Veruda. Ministar Lorencin istaknuo je kako su teme sastanka ključne i za turizam, jer 95 posto gostiju u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima, pa je za daljnji razvoj turizma nužna bolja prometna povezanost Hrvatske s okolnim zemljama, posebice sa Slovenijom, koja je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta. Također, naglasio je veliku vrijednost mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova za javnu infrastrukturu te pozvao sve da pripreme projekte i iskoriste sredstva koja nam nudi Europa.

Uz nazočnost ministra turizma RH Darka Lorencina te istarskog župana Valtera Flege, danas je u Pazinu održan sastanak slovenskog ministra za infrastrukturu i okoliš Same Omerzela i hrvatskog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš-Dončića. Ministri su razgovarali o cestovnim prijelazima na granicama između Hrvatske i Slovenije, željezničkom sustavu u Istri te o lučkim upravama i projektima u pomorstvu. Također, na inicijativu župana Flege razgovaralo se o povezivanju Istre s Rijekom i Republikom Slovenijom željezničkim prometom te o cestovnoj infrastrukturi, rješavanju statusa trase „Parenzana“, putničkog terminala Vallelunga, kao i o projektu Katarina – Monumenti, luci nautičkog turizma i sportskoj lučici Bunarina te Tehnomont Marini Veruda.

Župan Flego istaknuo je kao prioritet još bolje povezivanje Istre s ostalim dijelovima Hrvatske, ali i sa Slovenijom, što bi svakako utjecalo i na smanjenje gužvi na cestama u razdoblju glavne turističke sezone. Također, za zajedničku izgradnju cesta u budućnosti, između ostaloga potrebno je i usklađenje trasa između Hrvatske i Slovenije, dodao je župan.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kontakti resornih ministarstva Hrvatske i Slovenije postali su dio tjednih obveza, uz mnoštvo zajedničkih pitanja poput onih vezanih uz povlačenje sredstava iz fondova Europske unije za izgradnju javne infrastrukture, istaknuo je ministar Hajdaš-Dončić. Hrvatska i Slovenija spremni su za potpisivanje krovnog sporazuma koji će Hrvatskim cestama i drugim tijelima te Direkciji slovenskih cesta omogućiti da definiraju upravljanje i održavanje 24 mosta koji spajaju dvije države, zaključio je ministar Hajdaš-Dončić. Republike  Slovenija i Hrvatska bez ikakvih nejasnoća surađuju u rješavanju  prometne infrastrukture, dodao je ministar, spomenuvši kako  u uređivanju graničnih prijelaza Macelj i Dragonja na jednom dijelu u Sloveniji radovi već kreću, dok će se za drugi dio oformiti radna skupina od predstavnika Hrvatskih cesta i Direkcije slovenskih cesta, koja će pripremiti tehnička rješenja koja bi se uvažila prilikom izrade prostornih planova Kopra, bez prejudiciranja državnih granica.

Ministar Omerzel čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, dodavši kako je Slovenija otvorena za jače cestovno i željezničko povezivanje s Hrvatskom te da se suradnja dviju zemalja svakako može dodatno unaprijediti.

Ministar Lorencin istaknuo je kako su teme sastanka ključne i za turizam, jer 95 posto gostiju u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima, pa je za daljnji razvoj turizma nužna bolja prometna povezanost Hrvatske s okolnim zemljama, posebice sa Slovenijom, koja je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta. Također, naglasio je veliku vrijednost mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova za javnu infrastrukturu te pozvao sve da pripreme projekte i iskoriste sredstva koja nam nudi Europa.

Ministri i župan raspravili su još neke turističke teme, poput tematskih parkova i difuznih hotela, za koje je najavljeno vrlo skoro donošenje novog Pravilnika o difuznim hotelima, pri čemu je naglašeno kako se difuzni hoteli i sada pri Ministarstvu turizma mogu kategorizirati kao hoteli baštine. Za tematske parkove, koji su dio Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, istaknuto je kako je riječ o vrlo perspektivnim projektima, pa će Ministarstvo turizma izdvojiti sredstva za financiranje izrade dokumentacije i podupirati projekte za kandidiranje na EU fondove, za što će se uskoro objaviti i natječaji.



Pisane vijesti