HRVATSKI KUHARSKI KUP - MEDENO SRCE ZAGREBA

Slika 8.-9.12.2008;hks.jpg

Natjecanjem 12. kola "Medeno srce Zagreba", završava četvrto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Kuharski kup je svojevrstan festival u cjelinu povezanih kulinarskih manifestacija, koje održavaju diljem Hrvatske. Tijekom 2008. godine održano je 11 natjecanja i to u Dubrovniku, Dugoj Resi, Đurđevcu, Primoštenu, Vinkovcima, Umagu, Daruvaru, Zadru, Tuheljskim Toplicama, Kutini, Đurđevcu, Varaždinskim Toplicama te nam predstoji posljednje u Zagrebu.

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert po određenoj temi i namirnicama. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svaki može sa sobom povesti i jednog pomoćnika. Na svakom se natjecanju najboljima dodjeljuju priznanja za plasman - po kategorijama te u ukupnom poretku. Deset najbolje plasiranih u pojedinoj kategoriji osvaja bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Za konačni plasman u kategoriji u izračun se uzima samo sedam najuspješnijih rezultata (nastupa). Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja.

Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna. Novčane nagrade od 5.000 do 1.000 kuna te male kristalne kuhače dobiti će i natjecatelji plasirani od 2. do 5. mjesta ukupnog poretka. Pobjednici kategorije Hrvatskog kuharskog kupa osvojiti će male kristalne kuhače.

Na natjecanju "Medeno srce Zagreba" sudionici će pripremati svečanu hladnu platu pripremljenu od pastrve, toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od goveđe pisanice, te hladni desert - pripremljen od kestena, meda i lješnjaka.

Radove natjecatelja ocjenjivat će eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a i to Vladimir Balent, Marija Kuzminski, Marinko Jurešić te Gostimir Dragić. Ocjenjivači će osobitu pažnju posvetiti vanjskom izgledu, sastavu i, naravno, okusu jela. Kreativnija i složenija jela bit će posebno vrednovana. Najuspješniji natjecatelju u ukupnom poretku natjecanja (zbroj bodova osvojenih u sve tri kategorije) osvojiti će novčane nagrade od 2.000 kuna za pobjednika, 1.500 za drugoplasiranog i 1.000 kuna za trećeplasiranog natjecatelja.

Pozivamo Vas da prisustvujete svečanoj večeri uz degustaciju pripremljenih jela te proglašenje pobjednika u utorak 9. prosinca, s početkom u 20 sati, u kristalnoj dvorani hotela The Westin u Zagrebu.

Prijavljeni sudionici natjecanja:

  1. Nikolina Lončar, Goran Horvat, Restoran "Zlatan", Koprivnica 
  2. Frane Šerka, Ivan Glavota, Restoran "Kalafatić", Split 
  3. Tomislav Karamarko, Šime Vučetić, Restoran „Maraschino“, Zadar 
  4. Željko Kukučka, Rozalija Neralić, Studentski centar "Cvjetno naselje", Zagreb 
  5. Stjepan Franjić, Restoran "Aquarius", Bošnjaci, Damir Mikulić, U.K. VSŽ 
  6. Matija Kovačević, Berislav Kovačević, Lovački dom "Arnika", Fužine 
  7. Tomislav Hruban, H "The Westin", Željko Brajković, H "Sheraton", HUP d.d., ZG 
  8. Vencislav Šarlija, Nada Alič, Exclusive Restourant "Occupo diem", Zadar 
  9. Berislav Lacković, Restoran "Bon Appetit", Zagreb 
  10. Dragan Lizačić, Dražen Šafar, Planinarski dom "Jankovac", Orahovica 
  11. Valentina Pavlic, Nenad Krmelić, Hotel "Terme Jezerčica", Donja Stubica 
  12. Marijan Ivanuša, Zlatko Novak, Hotel Turist, Varaždin 
  13. Anđelko Levanić, Dijana Mašić, Hotel Turist, Varaždin 
  14. Predrag Galjevski, Restoran „Central“, Poreč 


Najave